Hoe lang nog, Lodewijk?
Opinie

Hoe lang nog, Lodewijk?

Met de Britse verkiezingen in aantocht wordt het hoog tijd dat PvdA-leider Lodewijk Asscher afstand neemt van het antisemitisme binnen de Labourpartij, betoogt Bart Schut.

Bart Schut 08 november 2019, 07:32
Hoe lang nog, Lodewijk?

Geachte heer Asscher, beste Lodewijk,

Op 12 december gaan de Britten naar de stembus voor wat ongetwijfeld hun belangrijkste verkiezingen in decennia zijn. Voor niemand geldt dit meer dan voor de Joodse gemeenschap. Haar angst voor de toekomst is op te sommen in twee woorden: Jeremy Corbyn. De Labourleider is een antisemiet. Dat hoef je niet van mij aan te nemen, of zelfs maar van de Brits-Joodse gemeenschap, al is een overweldigende meerderheid – 86 procent! – van de Joden in het Verenigd Koninkrijk hiervan overtuigd. Neem het aan volgens de objectieve criteria van de antisemitismedefinitie van de IHRA, de International Holocaust Remembrance Association. Die definitie ken je goed, Lodewijk, je hebt er immers hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat zij is aanvaard door jouw PvdA, iets waarvoor de Joodse gemeenschap in Nederland je dank en respect verschuldigd is. Als ik kijk naar de bij de IHRA-definitie gevoegde lijst van voorbeelden, voldoet Corbyn aan tenminste vijf van hen – meer dan voldoende om het predicaat ‘antisemiet’ te verdienen.

Hoe ironisch: ook Labour zelf heeft de IHRA-definitie en haar voorbeelden erkend. Logisch, uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst zeventig procent van de Labourleden zelf antisemitisme als een ernstig probleem binnen hun eigen partij zien. En je zult het ten minste hiermee eens zijn: Corbyn is absoluut tekortgeschoten in de bestrijding daarvan. Reden voor de EHRC, de Britse Gelijkheids- en Mensenrechtencommissie – nota bene ingesteld door een Labourregering – een formeel onderzoek tegen Labour te beginnen. De enige andere politieke partij waartegen de EHRC een onderzoek wegens racisme instelde, was de fascistische British National Partij.

De lijst Labourpolitici die de partij hebben verlaten vanwege Corbyns antisemitisme groeit gestaag. Onder hen Joden en niet-Joden, MPs en Lords, oudgedienden en neofieten. De partij als geheel balanceert op het randje, ik zou nog niet zo ver willen gaan haar als geheel als antisemitisch te bestempelen, maar als Jeremy Corbyn de verkiezingen op 12 december wint en zijn interne positie verder versterkt, is er geen ontkomen aan: dan kunnen, nee, moeten we Labour als een partij van Jodenhaters beschouwen. Erger nog, de kans is dan groot dat het Verenigd Koninkrijk als eerste West-Europese natie sinds 1945 een – openlijk – antisemitische regeringsleider krijgt.

Linkeroog gesloten
Waarom ik dit alles aan jou schrijf, Lodewijk? Omdat het de hoogste tijd is dat je afstand neemt van Jeremy Corbyn en zijn kliek. Voor het te laat is en je dat van de hele partij zult moeten doen. Labour is de zusterpartij van jouw PvdA, zit in dezelfde fractie in het Europees Parlement – al lijkt dat probleem zich met Brexit vanzelf op te lossen – en is partner binnen de Socialistische Internationale, het internationale samenwerkingsverband van sociaaldemocratische partijen.

Even over dat laatste. Toen in de jaren tachtig Jörg Haiders FPÖ vanuit Oostenrijk de wereld schokte met haar neo-antisemitisme, trachtte de Nederlandse VVD haar uit de Liberale Internationale te verwijderen. Ik heb niets gehoord over een vergelijkbare actie vanuit de PvdA jegens Corbyns Labour. Stel je voor, een rechtse partij die harder optreedt tegen antisemitisme bij haar zusterpartijen dan de Partij van de Arbeid, het traditionele bolwerk van Joods Nederland. Dat kun je toch niet op je laten zitten?

Vorige week was ik deelnemer aan een debat bij de LJG Amsterdam over de vraag: kun je als Jood nog links stemmen? In de zaal zaten verschillende PvdA-leden die zich hun leven lang hebben ingezet voor de strijd tegen Jodenhaat: CIDI-oprichter Ronny Naftaniel, CJO-voorman Edo Verdoner en oud-kroonprins Harry van den Bergh. Ik verraste hen met de ontboezeming dat de dag dat jij in het openbaar afstand neemt van Corbyn en zijn antisemietenkliek binnen de Labourpartij, ik PvdA zal stemmen.

Ik weet dat die ene stem geen zoden aan de dijk zal zetten, evenmin als die van de kleine Joodse gemeenschap. Maar toch vraag ik je: hoe lang nog? Hoe lang blijf je het linkeroog gesloten houden voor het ongebreidelde antisemitisme binnen jouw zusterpartij? Het aannemen van de IHRA-definitie was een belangrijke stap in de goede richting, een hart onder de riem van Nederlandse kehilla. Nu is het tijd concrete conclusies aan die stap te verbinden: beste Lodewijk, voeg eindelijk de daad bij het woord en neem afstand van Jeremy Corbyns Jodenhaat.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking