Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Hoofd nucleair programma Iran geliquideerd

Redactie 28 november 2020, 09:45
Hoofd nucleair programma Iran geliquideerd

Mohsen Fakhrizadeh, het hoofd van het nucleaire programma van Iran, is vrijdag gedood bij een aanslag in Damavand, ten oosten van Teheran.

“De nucleaire wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh is vermoord door terroristen”, schreef het Iraanse ministerie van Defensie in een verklaring, zonder enige specifieke entiteit de schuld te geven van de gebeurtenis. Niet veel later tweette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif echter dat er ‘ernstige aanwijzingen’ zouden zijn dat Israël betrokken was bij de moord. Daarop drong hij de internationale gemeenschap aan om de aanval de veroordelen.

Ook Hossein Deghan, de militaire adviseur van Ali Khamenei, beschuldigde Israël er van een oorlog uit te lokken door Fakhrizadeh te doden. “Tijdens de laatste dagen van het politieke leven van hun bondgenoot (de Amerikaanse president Donald Trump, red.), proberen de zionisten (Israël) de druk op Iran op te voeren en een regelrechte oorlog te creëren,” aldus Deghan. “We zullen als een donderslag bij heldere hemel de moordenaars van deze onderdrukte martelaar aanvallen en ervoor zorgen dat ze spijt krijgen van hun actie”

Op foto’s van de plek van de aanslag zijn twee voertuigen te zien, waarvan een opgeblazen en de andere vanaf de voorkant beschoten. Verschillende Iraanse bronnen melden dat er een zelfmoordterrorist bij de aanval betrokken was, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Fakhrizadeh was een hoge officier van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en leidde het kernwapenproject van Iran. Hij was hoogleraar natuurkunde aan de Imam Hussein Universiteit in Teheran en was voormalig hoofd van het Iraanse Physics Research Center (PHRC). In 2018 waarschuwde premier Benjamin Netanyahu voor de wetenschapper, nadat de Mossad duizenden bestanden had verkregen uit het geheime nucleaire archief van Iran.

Eerder werden de Egyptische Al-Qaida terrorist Abdullah Ahmed Abdullah en de Iraanse generaal Qasem Soleimani geliquideerd. Abdullah werd door een voorbijrijdende schutter op een brommer uitgeschakeld en Soleimani kwam aan zijn einde toen een drone zijn voertuig aanviel.

De liquidaties van Fakhrizadeh en Abdullah zouden zijn uitgevoerd door de Mossad op verzoek van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Ook wordt er gespeculeerd dat de acties een boodschap zijn van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap. Op deze manier zouden zij duidelijk willen maken dat Joe Biden, straks de nieuwe president van Amerika, de Israëli’s te vriend moet houden.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *