‘Houthi’s vervolgen Joden in Jemen’
Nieuws

‘Houthi’s vervolgen Joden in Jemen’

Redactie 17 juli 2020, 12:00
‘Houthi’s vervolgen Joden in Jemen’

Sjiitische jihadisten zijn bezig het leven van de laatste Joden in het door burgeroorlog verscheurde Jemen onmogelijk te maken. Dat meldt de Egyptische krant Al-Mesryoon.

Er wonen naar schatting nog tussen de vijftig en honderd Joden in Jemen en deze worden nu opgepakt als onderdeel van een ‘etnische zuivering’, schrijft de krant. De Houthi-rebellenbeweging die een groot deel van Noord-Jemen beheerst, zou de Joden dwingen hun land, huizen en bezittingen te verkopen, waarna zij een verklaring moeten ondertekenen het land te verlaten. De door Iran bewapende en gefinancierde Houthi’s zijn fel anti-Israëlisch en anti-Joods. Telkens als zij raketten afschieten op hun door Saoedi-Arabië gesteunde tegenstanders in de burgeroorlog, heffen de Houthi’s spreekkoren aan met ‘vervloek de Joden’ of ‘dood aan Israel’, hoewel dat land geen partij in het conflict is.

In 1948 telde de Joodse bevolking van Jemen nog meer dan 50 duizend zielen. De meesten van hen werden direct na de Israëlische onafhankelijkheid via een luchtbrug met de poëtische naam ‘Operatie Vliegend Tapijt’ naar de jonge Joodse staat overgebracht. De situatie van de laatste Jemenitische Joden is nu zo verslechterd dat zij vergelijkbaar is met die van een eeuw geleden, toen pogroms en gedwongen bekeringen aan de orde van de dag waren. Hierdoor dreigt een definitief einde te komen aan de Joodse geschiedenis van het land, die volgens de overlevering teruggaat tot de tijd van koning Salomo (tiende eeuw voor de gewone jaartelling).

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking