Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Lees nu online
Huppekee!
Opinie

Huppekee!

Paul Damen 19 maart 2021, 12:00
Huppekee!

Een nieuwe lente, een nieuwe Lodyclub. De nieuwste moslimknuffelclub van rabbijn Lody van de Kamp heet Yalla en is opgericht samen met ‘diversiteitsdeskundige’ Chantal Suissa en Fatima Akalai, medewerkster van de Al Kabirmoskee. ‘Yalla’ is Arabisch-Israëlisch straatjargon voor ‘zet hem op’ of ‘huppekee’. Al hapert hier dat huppekee nogal, want volgens Akalai is Yalla ‘een tegengeluid tegen wat op de Dam gebeurt.’ Daar staan zoals bekend elke week Palestijnenfans, Hamas Nederland en allochtone knokploegjes Joden uit te kafferen en het bestaansrecht van Israël af te fakkelen. Maar in plaats van dat actuele antisemitisme aan de kaak te stellen, wil Akalai ‘de haatzaaierij niet dominant laten zijn’. Mooi, mevrouw. Geeft u dat ook even door aan uw Marokkaanse medemensen op de Dam?

Yalla ‘wil geen praatclub zijn’. Ook heel verstandig. Want alle eerdere keren knalden Lody’s knuffelclubs, na praten over politiek of Palestijnen, sneller uit elkaar dan een pinautomaat bij een plofkraak in Osdorp. Je had het Joods-islamitisch Platform. Nu begraven – Lody’s mededeuger Ibrahim Wijbenga was begrafenisondernemer. In het daarop volgende, roemruchte Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam wilde de mocrohelft excuses over zionisme en de andere helft wilde weten waarheen de subsidie verdween. Tot ook daar door ruziegenerator Karima Belhaj de Joden werden uitgedonderd. Daarop dronk Salaam-Shalom met diezelfde Belhaj tevergeefs hectoliters thee. Toen kwam Mo en Moos, ook met Lody en Suissa. Bestaat dat nog of is de subsidie op?

Zo klaar
En dan nu Yalla. Waarin het niet over Israël, Palestijnen, financiën of het ingebakken antisemitisme van allochtonen mag gaan. Over wat dan wel? Over ‘islamofobie’, die nepterm voor terechte vrees zolang Joden geen keppeltje kunnen dragen in kansenwijken. Maar volgens Lody is er ‘geen haat tussen Marokkanen en Joden, nooit geweest’. Als dat zo is, waarom dan al zijn knuffelclubs?

Die gaan, zegt Lody, over wat we gezamenlijk hebben. Nou, dan zijn we zo klaar. Want Arabieren en Joden, zowel daar als hier, hebben niets gemeen. Behalve dat hier Joden de eerste allochtonen waren en Marokkanen de laatste. Dat de eersten leerden zich te gedragen en de laatsten nog enige aanpassing behoeven. Idem dito in Israël. Al duizenden jaren Joods toen na Mohammed de Arabieren de tent wilden overnemen. Inmiddels hebben zowel daar als hier (gechargeerd) Joden en Arabieren evenveel gemeen als de aboriginals van Australië met de latere lichtingen geïmporteerde criminelen.

Het enige waar beiden onder lijden, is racisme. Alleen komt antisemitisme hier nogal vaak van Marokkaanse kant. En dus wijst Lody liever op het idyllisch samenleven van Joden en Marokkanen in Marokko. Maar dat is weer een zwaar geschiedvervalsende mythe. Zeer lang geleden leefden Berbers en Joden redelijk harmonieus samen, tot de namens de profeet (vzmh) binnenvallende Arabieren beide bevolkingsgroepen tot tweederangs burgers maakten en Berbers arabiseerden, terwijl Joden tweederangs dhimmi’s werden. Zelfs die fameuze bescherming tijdens WO II van Marokkaanse Joden door sultan Mo V was protectie van zijn ‘eigen’ Joden als pionnen in een politiek spel om de Duitsers te laten zien wie de lakens uitdeelde. De Joden met een Europees paspoort gingen gewoon naar een van zijn twaalf concentratiekampen – Marokkaanse kampen, welteverstaan.

Egotrip
De geschiedenis van Joden in Marokko is er een van eeuwenlange vervolging, pogroms, moord en vernedering – vandaar dat, toen ze eindelijk weg mochten tegen royale betaling, ze allemaal spoorslags naar Israël vluchtten. Met achterlating van miljoenen aan have en goed – het zou mooi zijn als de Marokkaanse regering voor die roof nu eens excuses aanbood. Als Marokkanen in die theedrinkclubs hier dát nou eens bespraken. Maar het initiatief voor die thee komt altijd van de andere kant, van Lody dus. En dan mag dat niet het Jodenhatende gif bespreekbaar maken dat die Marokkaanse jeugd tot op heden wordt ingepompt. Want dan ploft de boel weer.

Het enige wat Van de Kamp met zijn egotripperij dus bereikt, is dat hij de Marokkaanse Jodenhaat legitimeert; de rabbijn is het immers met hen eens, als een soort eenmans Neturei Karta van Nederland. Waarbij Van de Kamp ook nog in zee gaat met aperte antisemieten als de Nijmeegse Martijn de Koning, en aanschurkt tegen suspecte partijen als BIJ1. Hoe gaat dit aflopen? Dit klapt net als Lody’s eerdere clubs zodra de kansenparels willen beginnen over Israël of Palestijnen. En dan begint Lody in de volgende lente weer gewoon een nieuwe knuffelclub. Hij ligt immers niet wakker van nog een lente, als er maar moslims of Marokkanen meedoen. Met Joden in zee – al nemen sommigen van hen dat iets te letterlijk. Salaam!

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
Sasha Jacobs 21 maart 2021, 07:32
Wat een uitstekend en juist lesje geschiedenis zit hier weer in het verhaal van Paul over de Marokkaans-Joodse verhoudingen over de eeuwen heen tot en met vandaag! Wanneer krijgt iemand nu eens de kans dat in zo’n praatgroepje uit de doeken te doen en daarop verder te bouwen. Voor mijn part met dat kopje thee, maar wel met de plicht eens goed te luisteren. En dan met geschiedkundige tegenfeiten te komen, als die er zouden zijn. Wie is / zijn daar toe in staat? Rabbijn van der Kamp blijkbaar tot nu toe niet...
Wim van der Hoek 21 maart 2021, 17:37
De redactie vindt de stijl van Paul Damen polemisch. Ik vind het geen stijl en zeer onfatsoenlijk, om niet een ander woord te gebruiken. Het is goed als Rabbijn van de Kamp een uitspraak van Gerry Mok z.l. In gedachten houdt: “ een wijs mens zal mij niet beledigen en een dom mens kan mij niet beledigen” .
Louisa Hoebe 12 juli 2021, 15:09
Dit was mij ontgaan, maar na vier maanden wil ik toch nog reageren : Ik vind dit een prima stukje van de heer Damen. En de heer van der Hoek meent wél over de toon te mogen mopperen, maat weidt geen woord aan de inhoud...Een gemiste kans volgens mij.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *