Ik houd van Britt Dekker
Opinie

Ik houd van Britt Dekker

Redactie 23 juli 2021, 09:30
Ik houd van Britt Dekker

Als ik het goed begrijp, maak ik een Holocaust mee. Omdat ik me aan de coronamaatregelen houd en twee vaccins kreeg. Die prikken zijn bedoeld voor de uitroeiing van mijn soort: mijn medemensen die zich laten vaccineren, zich laten testen en in quarantaine gaan – die worden door woeste viruswappies gezien als ‘de nieuwe Joden’.

Ik heb nog geluk dat ik geen combinatie van twee vaccins kreeg: dan had ik een cocktail gekregen die Josef Mengele had kunnen bedenken. Hoe verzinnen ze het? Ook de minderjarigen die nu een vaccin nemen, blij dat ze in hun vakantie en straks op school beschermd zijn, worden niet gespaard. Zij worden vergeleken met Anne Frank. Ze zijn doelwit van een internationaal experiment waar de fascisten die Nederland regeren aan meewerken. Demissionaire fascisten, voeg ik eraan toe. Nog meer kwalijke nonsens: een quarantaine, de paar dagen die je als (vermoedelijk) besmette thuisblijft om anderen niet ziek te maken, dat beschaafde gebaar naar je medemens, staat gelijk aan een concentratiekamp.

Moreel besef
Het is allemaal gezegd. Die vergelijkingen zijn gemaakt. Op spandoeken en borden, er is mee gedemonstreerd door kirrende randdebielen in gestreepte sweatshirts met een gele ster op de borst. De grijns op hun bakkes kwam vast door hun stellige overtuiging dat ze het bij het rechte eind hadden. Maar misschien vonden ze het simpelweg plezierig zich te verkleden als gevangenen in een vernietigingskamp.

Ik heb al eens op deze plek geschreven over de vraag of dit getuigt van gebrek aan historisch besef. Het misbruik van de Holocaust voor ‘kritiek’ op het coronabeleid is niet nieuw. Er zullen vast mensen zijn die geen fl auw idee hebben wat de Jodenvernietiging inhield. Maar zulke historische voorbeelden worden niet voor niets gekozen. Velen hebben wel degelijk het besef dat ze de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van de twintigste eeuw moeten hebben als ze tegen iets tekeer willen gaan. Dat maakt het nog erger. Omdat hun morele besef uitgeschakeld wordt en ze de kwalijke absurditeit van hun vergelijkingen niet willen inzien. Omdat ze donders goed weten dat ze fout zitten en toch doorgaan.

Het scherpste commentaar op dit fenomeen kwam van Britt Dekker. Ja, de actrice met het hart op de tong die soms een bleue indruk maakt. Dit schreef ze op Twitter: ‘Wat een dwazen. Deze vergelijking met Anne Frank? Een kind wat werd afgevoerd naar een concentratiekamp, de meest vreselijke dingen gezien heeft om vervolgens te sterven vergelijken met Joke die zonder testbewijs niet meer zes keer mag opscheppen in ’n all inclusieve hotel? Joe.

Strafrechtelijk vervolgd
Ik houd ineens ontzettend veel van Britt Dekker. 29 jaar en meer historisch en moreel besef in haar pink dan alle middelbare en zestigplus-Holocaustdemonstranten bij elkaar in hun woeste koppen hebben. Van de weeromstuit word ik nog strenger in de leer als het om preventiemaatregelen gaat. De Israëlische regering is iets van plan waar men in Nederland forse vraagtekens bij zal zetten. Door de stijgende deltavariantbesmettingen voert de regering weer strenge maatregelen in. Quarantaine is verplicht; wie zich er niet aan houdt, wordt strafrechtelijk vervolgd. Dat is eens wat anders dan onze bandeloze versoepeling en de ordetroepen die de politici waarschuwden dat ze niet meer handhaafden. Hier domheid en ongehoorzaamheid, in Israël daadkracht en verantwoordelijkheid.

Maar hoe weet de overheid daar of burgers in quarantaine blijven? Simpel, door ze te volgen met technologische middelen. Onder normale omstandigheden zou ik ervan gruwen. Maar dit zijn geen normale omstandigheden. Israël weet donders goed wat werkt in een crisis. Als door de staat gecontroleerde quarantaine de beste manier is om een gezondheidsramp te voorkomen, dan komt die er, tijdelijk.

Er is een grens aan de vrijblijvendheid of ongehoorzaamheid van het publiek als er levens gered moeten worden. Die grens wordt in Nederland politiek niet bewaakt en schaamteloos met de voeten getreden door Holocaustdemonstranten en andere wappies. Wij bevinden ons al in de gezondheidsramp die Israël wil voorkomen. Met een morele ramp erbovenop.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking