Imams IHRA omarmen werkdefinitie
Nieuws

Imams IHRA omarmen werkdefinitie

Redactie 06 november 2020, 09:59
Imams IHRA omarmen werkdefinitie

Opvallend nieuws uit – of all places – Irak. De Wereldwijde Raad van Imams heeft besloten de antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance te aanvaarden.

Het is niet zo dat alle islamitische imams in de wereld zich daarachter scharen: ondanks zijn wat pretentieuze naam vertegenwoordigt de raad slechts een minuscuul percentage van de moslimpredikers. 1300 van hen, om precies te zijn. Maar toch, dat de in 2007 in Irak opgerichte raad demonisering van Israël als racisme beschouwt, is een ongekende stap. De imams hebben deze genomen in het licht van de verbeterende relaties tussen de Joodse staat en verschillende Arabische landen.

Tientallen staten hebben de 38 woorden tellende ‘werkdefinitie’ al aanvaard. Ook het Nederlandse parlement schaarde zich achter de definitie, ondanks fel verzet van de linkse partijen.

De PvdA accepteerde na lang beraad de IHRA-definitie, zij het dat het partijcongres van de sociaaldemocraten die acceptatie dit jaar alweer afzwakte. “Wij leven in een tijd van toenemend antisemitisme en terrorisme, wat onze verantwoordelijkheid als leiders van gelovigen groter maakt – en nog groter als imams,” liet de Raad weten.

Als zelfs imams in Irak dit zo zien, zijn het dan misschien woorden om naar te luisteren voor D66, GroenLinks en de SP?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking