Indianen met Joods dna
Buitenland

Indianen met Joods dna

Redactie 11 juni 2012, 00:00

 Genetici van het Sheba Medical Center hebben ontdekt dat een Indiaanse stam in de Amerikaanse staat Colorado genetische eigenschappen vertoont die teruggaan tot de uitwijzing van de Joden uit Spanje, zo werd vorige week bekendgemaakt.

Een van de genetische kenmerken is een unieke mutatie in het dna, het BRCA1-gen, beter bekend als de ‘asjkenazische mutatie’, die wordt gevonden bij Joden van asjkenazische afkomst en die wordt geassocieerd met, onder andere, een verhoogd risico op borst- en baarmoederkanker.

Het spoor werd ontdekt door professor Jeffrey Weitzler, een expert in de genetica van kanker in Californië. Hij verzamelde dna van Amerikaanse families van Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse origine, die volgens hem kon worden teruggeleid tot Europese Joden. Hij miste een schakel, en vond die bij een groep Mexicaanse indianen die in de afgelopen twee eeuwen vanuit Mexico naar West- Colorado trok.

Uiteindelijk kon dit BRCA1-gen worden teruggevoerd op één gemeenschappelijke voorouder, een Jood die zeshonderd jaar geleden, in de tijd van Columbus vanuit Europa naar Zuid-Amerika emigreerde, de tijd dat de Joden na de Reconquista uit Spanje werden verdreven. Het BRCA1-gen komt voor bij 1,5 procent van de ashkenaziem. De bevindingen van Weitzel bewijzen dat sommige Joden die uit Spanje werden verdreven zich vermengden met Mexicaanse indianen, van wie de nakomelingen later naar het noorden verhuisden. De indianen van Colorado hebben overigens nooit enige neiging vertoond om Joodse culturele gebruiken te adopteren..

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking