Internationaal Gerechtshof kiest partij voor Hamas en ‘beveelt’ Israël offensief in Rafah te staken
Nieuws

Internationaal Gerechtshof kiest partij voor Hamas en ‘beveelt’ Israël offensief in Rafah te staken

Redactie 24 mei 2024, 16:03
Internationaal Gerechtshof kiest partij voor Hamas en ‘beveelt’ Israël offensief in Rafah te staken
Eenheden van de 98e IDF-Divisie ruimen terreurnesten van Hamas op in Jabalia - Foto:IDF

Bij monde van de Libanese opperraadsheer Nawaf Salam heeft het Internationale Gerechtshof in Den Haag Israël opgedragen het offensief in de stad Rafah, het laatste bolwerk van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, stop te zetten. De kans lijkt klein dat Israël gehoor geeft aan de oproep van het ICJ.

Volgens Salam is de humanitaire situatie in Gaza verslechterd sinds het laatste tussenvonnis van het hof in Den Haag. Dat is opvallend, want sindsdien laat Israël zoveel voedselhulp toe naar de Strook dat van hongersnood of zelfs maar het gevaar daarvan geen sprake is. Sterker nog, de enige redenen waarom niet alle hulp bij Palestijnse burgers terecht komt, zijn dat Egypte zijn grensovergangen gesloten houdt en Hamas grensovergangen met Israël beschiet en hulpgoederen in beslag neemt.

Het ICJ heeft geen middelen zijn vonnis af te dwingen

Toch legt het ICJ de volledige verantwoordelijkheid bij Israël, zoals we dat inmiddels van alle organen van de Verenigde Naties gewend zijn. De uitspraak lijkt dan ook weinig met de daadwerkelijke situatie in Gaza maar alles met de politieke verhoudingen binnen de VN te maken te hebben. Premier Benjamin Netanyahu leek alvast een voorschot te nemen op het voortzetten van het antiterreuroffensief, door te zeggen dat zijn land de ‘morele plicht’ heeft gijzelaars te bevrijden en hun lichamen te bergen. Gisteren vond de IDF drie lichamen van door Palestijnen vermoorde Israëli’s, vorige week waren dat er ook al vier.

Hoewel de uitspraken van het Internationale Gerechtshof in theorie bindend zijn, trekken landen zich er in de praktijk zelden iets van aan. Het ICJ heeft geen middelen zijn vonnis af te dwingen en zeker in een politieke – volgens Israël zelfs regelrecht antisemitische – uitspraak als deze, zal Israël zich het recht voorbehouden zijn strijd tegen Hamas en andere terroristische organisaties voort te zetten. Ook vandaag trokken IDF-eenheden dieper Rafah en het noordelijke Jabalia in, waarbij zij terreurtunnels, wapens en munitie van Hamas ontdekten en vernietigden en tientallen terroristen uitschakelden.

Opmerkingen (7)
Shlomo Itai 24 mei 2024, 17:46
Hamas heeft voor elke gedode Israëlische soldaat 2.2 burgers gedood. Israël heeft voor elke gedode jihadist 1 burger gedood. De Amerikanen hebben in Raq'ah voor elke jihadist 10 burgers gedood, maar juist Israël heeft onvoldoende gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen - volgens de kromme logica van het ICJ. En uitgerekend een Libanees zal ons moraliteit leren ? Hoe hypocriet kan het nog worden ?
L. Visscher 25 mei 2024, 11:34
Sinds 7 oktober lees ik online het NIW en Israel news omdat ik me kapot ergerde aan de nederlandse berichtgeving. Mijn ontzetting over wat er in de wereld gaande is tegen het Joodse volk en de staat Israel, en hoe weinig er tegen gedaan wordt, neemt iedere maand toe. Het kan niet anders dan dat hier een kwaadaardige macht achter zit. Ik kan alleen maar hopen en bidden dat dit nog te stoppen is en alle Joden veel kracht en moed toewensen in deze duistere strijd. Am Yisrael Chai!!
Walther Schoonenberg 25 mei 2024, 11:42
Zuid-Afrika wilde een tussenuitspraak -dus vooruitlopend op eindoordeel- dat Israël werd opgedragen te stoppen met vechten in Gaza. Het doel was Israël te beletten Hamas uit te schakelen en de gijzelaars te bevrijden. Dat is niet wat Zuid-Afrika kreeg. De uitspraak bevat een beperkte uitspraak, namelijk de overweging onmiddellijk te stoppen met de aanval in Rafah en andere operaties, die de levensvoorwaarden voor de bevolking in gevaar brengen. Er is dus geen belangrijke verandering in Israëls verplichtingen ten opzichte van de eerdere tussenuitspraak. Wel is het zo dat het hof uitspreekt dat er een mogelijkheid is op genocide zoals gedefinieerd in het Genocideverdrag. Israël moet dus alles doen om dat te voorkomen en volgens mij doet Israël dat ook. De uitspraak betekent niet dat Israël zijn aanval op Rafah moet afbreken. Zo ziet de Israëlische regering dat ook - daarin gesteund door prominente rechtsgeleerden zoals prof. Sabel van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.
Bas Fortuin 25 mei 2024, 12:56
De Libanese opperraadsheer Nawaf Salam heeft het Internationale Gerechtshof in Den Haag Israël opgedragen het offensief in de stad Rafah, het laatste bolwerk van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, stop te zetten?" Het antwoord van Israel aan Salam is nu 25/5 overduidelijk: In Trouw las ik zoeven dat Israel stellingen in Rafah bombardeert. Salam beseft niet dat hij nu zelf het Recht met voeten treedt! Hoezo? De onmenselijke misdaden van een paar duizend racistische Hamas terroristen tegen onschuldigen Joodse burgers op 7/10/24 wordt in Salam's aanklacht VN-Hof in De Haag verzwegen. Er kan zo van vrede/wapenstilstand toch geen sprake zijn? Zolang Hamas/Hezbollah Joodse steden en dorpen dagelijks blijft bestoken met Raketten en Drones en de ruim 100 Joodse Gijzelaars laat creperen in ondergrondse tunnels is de vrede in Gaza nog ver weg. Hamas: Where Ego Is Master you'll reach Disaster Faster. Alleen door Overleg komt een plan tot stand, niet door dictaten!
Cath 25 mei 2024, 14:34
Het is schandalig en als NL schaam ik mij hiervoor. Men kiest voor de meest smerige terroristen, beesten kun je het niet noemen want die doen dit niet eens. En dit is de zoveelste keer dat men in het westen de Joden/Israël laten vallen als een baksteen. Dat hele kleine strookje land, omringd door bijna 500 miljoen mensen die hun het liefste de zee in zouden drijven, feitelijk uit willen roeien ongeacht hun pogingen dit te ontkennen. Israël heeft wat mij betreft geen keus, als ze nu niet doorzetten etteren de Hamas tumoren weer helemaal overnieuw en nu met steun vh verziekte westen. Hamas kn de oorlog stoppen, overgave, gegijzelden vrij, tunnels vernietigd en klaar is de oorlog. Dat wordt nooit genoemd. Sterkte Israël en weet dat velen juist wel achter jullie staan.
P.Bakker 26 mei 2024, 19:28
de internationale zogenaamde vrede organisaties zijn net zul;ke tandeloze ezels als de volkerenbond van voor de oorloog. Dat nederland het strafhoofd huisvest vind ik al een schande en dan heb ik het nog niet over de nederlandse politiek Ik sta achter Israel en bij ons hangt haar vlag uit
Gerda Schrijver 26 mei 2024, 19:53
Israel moet nu, juist nu, zich niets van al deze uitspraken aantrekken van het IG. DOORGAAN Mr.Netanyahu en de Israëlische regering met uw strategie! Wij bidden voor u en de Knesset.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *