De Iraanse regering geeft Israël de schuld van een ontploffing in een kerncentrale in de Iraanse stad Natanz, die afgelopen zondag plaatsvond.
Volgens Fereydoon Abbasi-Davani, nucleair wetenschapper en voormalig hoofd van de Iraanse Atomic Energy Organization, heeft Israël met een explosie schade aangericht aan een onderstation van de centrale, vijftig meter onder de grond.
Volgens Davani werd de faciliteit juist ondergronds gebouwd om het te beschermen tegen luchtaanvallen en zou de ontploffing veroorzaakt zijn door gesaboteerde apparatuur. De functionaris benadrukte daarbij dat het jaren zou moeten duren om een dergelijke operatie succesvol uit te voeren en noemde ‘het ontwerp van de vijand erg mooi’. Door de explosie beschadigde de stroomdistributie in de kerncentrale. Ook de centrifuges liepen veel schade op. Volgens de New York Times zou het zeker negen maanden duren voordat de uraniumproductie van Iran weer is hersteld.
Israëlische media berichten op basis van anonieme bronnen dat de Mossad achter de sabotage zit. De Israëlische autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd, maar Iran twijfelt er niet aan dat ‘de zionisten’ achter het incident zitten. Na de explosie zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, dat zij wraak zullen nemen.
Volgens de Jerusalem Post is de aanval uitgevoerd met een explosief dat de faciliteit ongemerkt werd binnengesmokkeld en op afstand tot ontploffing werd gebracht. Ali Rabiei, een woordvoerder van de Iraanse regering, verklaarde dinsdag dat het geen externe aanval zou zijn geweest maar dat er wel een ‘verrader’ was geïdentificeerd. “De nodige maatregelen worden genomen,” aldus de woordvoerder.
De sabotage komt midden in een overleg tussen Iran, China, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland over een nieuw atoomakkoord. In 2018 stapte de toenmalige Amerikaanse president Trump uit het akkoord en kondigde nieuwe sancties af tegen Iran. De nieuwe Amerikaanse president Biden heeft laten doorschemeren het nucleaire verdrag met Iran een nieuw leven in te willen blazen, iets waar de Israëli’s bezwaar tegen maken.
Iran verrijkte de afgelopen jaren tien keer zo veel uranium als toegestaan. Sinds januari is het land ook begonnen met het verrijken van uranium met een puurheid van twintig procent. Verrijkt uranium kan gebruikt worden voor het maken van kernwapens, al is een verrijking van twintig procent nog niet voldoende voor een atoombom. Toch heeft een kerncentrale slechts een verrijking van twee á drie procent nodig.