Iran wilde Zweedse Joden vermoorden
Nieuws

Iran wilde Zweedse Joden vermoorden

Redactie 08 februari 2024, 14:36
Iran wilde Zweedse Joden vermoorden

Een Iraans echtpaar in Zweden wordt ervan verdacht terroristische aanslagen op Joden gepland te hebben. Het gaat om twee geheimagenten van het ayatollahregime van de Islamitische Republiek, die vijf jaar onder een valse identiteit in Zweden leefden. Dit blijkt uit een onderzoek door de Zweedse radio. Het echtpaar had zich voorgedaan als Afghaanse vluchtelingen en zo asiel gekregen.

Een doelwit van de Iraanse terroristen was Aron Verständig, voorzitter van de Officiële Raad Zweeds Joodse Gemeenschappen, meldt sverigesradio.se. “In september 2021 werd ik gebeld door de Zweedse Veiligheidsdienst,” vertelt Verständig in een interview, “Zij vertelden mij dat ik genoemd werd as een van de doelen van een mogelijke terreurmisdaad.”

Het tweetal, Mahdi Ramezani en Fereshteh Sanaeifarid, werd in april 2021 gearresteerd, acht maanden vastgehouden en daarna naar Iran gedeporteerd. Zij hadden in 2015 de Zweedse immigratiedienst ervan overtuigd dat zij Afghaanse vluchtelingen waren en kregen twee jaar later asiel. Dit ondanks een anonieme tip in 2016 dat Ramezani voor de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) werkte.

Ironisch genoeg is Zweden het enige Europese land dat de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristisch beschouwt

Als zg. ‘sleeper cell’ waren zij de eerste jaren niet actief, maar werden begin 2021 geactiveerd na een bezoek aan Iran. Hoe het mogelijk is dat twee Afghaanse ‘vluchtelingen’ vanuit Zweden naar Iran reisden, is onduidelijk. Toch kennen we dat fenomeen ook uit Nederland, waar asielzoeker regelmatig het land waaruit zij zeggen gevlucht te zijn bezoeken.

Het paar zou drie Zweedse Joden als doelwit voor moordaanslagen uitgezocht hebben. Let wel: het ging hierbij niet om Israëli’s, maar om Zweden. Een ander potentieel doelwit was een Amerikaan. De IRGC is door de VS als terroristische organisatie bestempeld, maar vreemd genoeg niet door de EU, ondanks een door het Europese Parlement aangenomen resolutie die oproept dat wel te doen. Ironisch genoeg is Zweden het enige Europese land dat de IRGC wel als terroristisch beschouwt.

De Iraanse Revolutionaire Garde zit achter de destabilisering van een groot deel van het Midden-Oosten, onder andere in Irak, Syrië, Libanon, Jemen, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De organisatie steunt terreurbewegingen in al die landen, maar maakt zichzelf ook schuldig aan terroristische aanslagen in het buitenland en onderdrukking van de burgerbevolking in de Islamitische Republiek zelf.

Op de foto hierboven staan eenheden van de IRGC op appel tijdens oefening een militaire in 2022 in de Aras-regio in het noordwesten van Iran – Foto: Wikimedia Commons

Plaats opmerking