Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Iran wilde Zweedse Joden vermoorden
Nieuws

Iran wilde Zweedse Joden vermoorden

Redactie 08 februari 2024, 14:36
Iran wilde Zweedse Joden vermoorden

Een Iraans echtpaar in Zweden wordt ervan verdacht terroristische aanslagen op Joden gepland te hebben. Het gaat om twee geheimagenten van het ayatollahregime van de Islamitische Republiek, die vijf jaar onder een valse identiteit in Zweden leefden. Dit blijkt uit een onderzoek door de Zweedse radio. Het echtpaar had zich voorgedaan als Afghaanse vluchtelingen en zo asiel gekregen.

Een doelwit van de Iraanse terroristen was Aron Verständig, voorzitter van de Officiële Raad Zweeds Joodse Gemeenschappen, meldt sverigesradio.se. “In september 2021 werd ik gebeld door de Zweedse Veiligheidsdienst,” vertelt Verständig in een interview, “Zij vertelden mij dat ik genoemd werd as een van de doelen van een mogelijke terreurmisdaad.”

Het tweetal, Mahdi Ramezani en Fereshteh Sanaeifarid, werd in april 2021 gearresteerd, acht maanden vastgehouden en daarna naar Iran gedeporteerd. Zij hadden in 2015 de Zweedse immigratiedienst ervan overtuigd dat zij Afghaanse vluchtelingen waren en kregen twee jaar later asiel. Dit ondanks een anonieme tip in 2016 dat Ramezani voor de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) werkte.

Ironisch genoeg is Zweden het enige Europese land dat de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristisch beschouwt

Als zg. ‘sleeper cell’ waren zij de eerste jaren niet actief, maar werden begin 2021 geactiveerd na een bezoek aan Iran. Hoe het mogelijk is dat twee Afghaanse ‘vluchtelingen’ vanuit Zweden naar Iran reisden, is onduidelijk. Toch kennen we dat fenomeen ook uit Nederland, waar asielzoeker regelmatig het land waaruit zij zeggen gevlucht te zijn bezoeken.

Het paar zou drie Zweedse Joden als doelwit voor moordaanslagen uitgezocht hebben. Let wel: het ging hierbij niet om Israëli’s, maar om Zweden. Een ander potentieel doelwit was een Amerikaan. De IRGC is door de VS als terroristische organisatie bestempeld, maar vreemd genoeg niet door de EU, ondanks een door het Europese Parlement aangenomen resolutie die oproept dat wel te doen. Ironisch genoeg is Zweden het enige Europese land dat de IRGC wel als terroristisch beschouwt.

De Iraanse Revolutionaire Garde zit achter de destabilisering van een groot deel van het Midden-Oosten, onder andere in Irak, Syrië, Libanon, Jemen, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De organisatie steunt terreurbewegingen in al die landen, maar maakt zichzelf ook schuldig aan terroristische aanslagen in het buitenland en onderdrukking van de burgerbevolking in de Islamitische Republiek zelf.

Op de foto hierboven staan eenheden van de IRGC op appel tijdens oefening een militaire in 2022 in de Aras-regio in het noordwesten van Iran – Foto: Wikimedia Commons

Opmerkingen (1)
Ruud 09 februari 2024, 13:03
Hoe komt het toch dat de Europese regeringen zo ontzettend laks zijn als het gaat om waarschuwingen op te volgen over terrorismebestrijding. Mogelijk dat er nu iets gaat veranderen nu er in steeds meer landen meer kiezers stemmen op rechtse partijen. Hier is wel een trend merkbaarin Europa: Italië, Frankrijk, Nederland. Ik heb de indruk dat een rechtse regering eerder durft op te treden tegen de islamisering van de samenleving. Dit klinkt als het programma van de PVV maar toch is hier een reëel gevaar aan de orde. Na de beeldenstorm van 1566 is er hier nooit meer op zo een grote schaal sprake geweest van religieuze onrust. Door de grote instroom van een bevolkingsgroep die helemaal niets op heeft met de cultuur en de normen van het land waarheen zij emigreren ontstaat een scheuring in de samenleving. Links wil hun multi-culti utopie, zo van iedereen woont en leeft in harmonie naast elkaar, op geen enkele voorwaarde loslaten. De moslims klitten bij elkaar en vormen zo in de grote steden getto's. Waar hun eigen cultuur en taal hoogtij viert, en zo een voedingsbodem vormt voor de radicalisering. Hoe vreemd is het dat in deze wijken vrijwel meteen sprake is van achterstand en armoede. Ik beweer dat dit komt door de weigering om te integreren, mede door taalproblemen is een deelname op de arbeidsmarkt al mislukt nog voordat er ook maar een sollicitatiegesprek heeft plaatsgevonden. Maar wel hiervan meteen de schuld neerleggen bij de autochtone bevolking. Want die discrimineren en profileren racistisch op de allochtone achternamen. In zo een wijk is het voor de geheimagent van de buitenlandse mogendheid het kinderlijk eenvoudig om op te gaan in de massa. We zouden hierop moeten ingrijpen door de kliekvorming tegen te gaan. De getto's aanpakken door de populatie te verspreiden en autochtonen er tussenin laten wonen, want die melden wel zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik waarschuwde reeds bij een ander artikel voor de duizenden terroristen die reeds geïnfiltreerd zijn op het Europese continent.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *