Israël en Hamas ontzien elkaar … nog
Nieuws

Israël en Hamas ontzien elkaar … nog

Redactie 10 mei 2023, 18:02
Israël en Hamas ontzien elkaar … nog
Smoke rises above buildings After air strikes by Israeli warplanes in Gaza City, on May 10, 2023. Photo by Atia Mohammed/Flash90 *** Local Caption *** ??? ????? ??? ??? ??? ???? ?????

Ondanks de rakettenregen die terreurbeweging Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) woensdag op Zuid- en Centraal-Israël heeft afgevuurd, lijkt er vooralsnog geen sprake van escalatie naar een breder conflict.

*** Update 18.45 *** Egyptische media melden dat Israël en de PIJ een staakt-het-vuren met onmiddellijke ingang overeen zouden zijn gekomen. Desondanks is er zojuist een groot raketsalvo afgeschoten op Tel Aviv en Beër Sjeva.

Dit komt omdat het veel grotere Hamas zich vooralsnog afzijdig houdt. Ook Israël lijkt een conflict met de machthebbers in Gaza te willen voorkomen, door omstandig te verklaren dat de strijd – genaamd Operation Shield and Arrow – op dit moment enkel tegen de PIJ wordt gevoerd. Die terreurbeweging had tegen het avonduur zo’n 300 raketten afgeschoten.

De meeste daarvan werden onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem, voor zover zij tenminste op bewoond gebied dreigden neer te komen. Enkele tientallen haalden de grens niet en vielen op Palestijnse grondgebied, binnen de Gazastrook dus. Of hierbij slachtoffers vielen, is vooralsnog onbekend. In mei 2019 werden verschillende Palestijnen gedood door Hamas-raketten die het Israëlische grondgebied niet haalden en neerkwamen in woonwijken in Gaza.

In Israël zelf raakte een raket een huis in Sderot, daarbij vielen geen slachtoffers. Acht Israëlische burgers raakten gewond op weg naar schuilkelders.

De IDF bestookte stellingen van de terroristen vanwaar zij hun raketten afvuurden – en raakte wel doel. Ook vernietigde het Israëlische leger woensdagochtend al een Palestijnse anti-tankeenheid, voordat deze het vuur kon openen. Het totale aantal doden aan Palestijnse kant stond om zes uur op zeventien, inclusief de dertien van de nacht van maandag op dinsdag. Onder hen waren drie leiders van de PIJ, wat de aanleiding vormde voor de rakettenregen van woensdag.

Staakt-het-vuren

Premier Benjamin Netanyahu dreigde woensdag het conflict te verbreden als Hamas zich ermee zou bemoeien – iets wat de terreurbeweging had aangekondigd, maar vooralsnog niet heeft gedaan. Tegelijkertijd waren er berichten van een op hand zijn staakt-het-vuren, dat door Egypte en de VS zou worden bemiddeld.

Wordt zo’n wapenstilstand inderdaad overeengekomen, kan gesteld worden dat Israël als winnaar uit de bus komt in deze gevechtsronde rond Gaza. Ondanks het grote aantal door de Palestijnse Islamitische Jihad afgevuurde raketten op dorpen en steden direct aan de grens met Gaza en tot aan Tel Aviv, is er op dit moment geen sprake van de ‘bloedige wraak’ die de terroristen in het vooruitzicht hadden gesteld als antwoord op de liquidatie van hun drie leiders.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking