Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israël en Hamas ontzien elkaar … nog

Redactie 10 mei 2023, 18:02
Israël en Hamas ontzien elkaar … nog

Ondanks de rakettenregen die terreurbeweging Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) woensdag op Zuid- en Centraal-Israël heeft afgevuurd, lijkt er vooralsnog geen sprake van escalatie naar een breder conflict.

*** Update 18.45 *** Egyptische media melden dat Israël en de PIJ een staakt-het-vuren met onmiddellijke ingang overeen zouden zijn gekomen. Desondanks is er zojuist een groot raketsalvo afgeschoten op Tel Aviv en Beër Sjeva.

Dit komt omdat het veel grotere Hamas zich vooralsnog afzijdig houdt. Ook Israël lijkt een conflict met de machthebbers in Gaza te willen voorkomen, door omstandig te verklaren dat de strijd – genaamd Operation Shield and Arrow – op dit moment enkel tegen de PIJ wordt gevoerd. Die terreurbeweging had tegen het avonduur zo’n 300 raketten afgeschoten.

De meeste daarvan werden onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem, voor zover zij tenminste op bewoond gebied dreigden neer te komen. Enkele tientallen haalden de grens niet en vielen op Palestijnse grondgebied, binnen de Gazastrook dus. Of hierbij slachtoffers vielen, is vooralsnog onbekend. In mei 2019 werden verschillende Palestijnen gedood door Hamas-raketten die het Israëlische grondgebied niet haalden en neerkwamen in woonwijken in Gaza.

In Israël zelf raakte een raket een huis in Sderot, daarbij vielen geen slachtoffers. Acht Israëlische burgers raakten gewond op weg naar schuilkelders.

De IDF bestookte stellingen van de terroristen vanwaar zij hun raketten afvuurden – en raakte wel doel. Ook vernietigde het Israëlische leger woensdagochtend al een Palestijnse anti-tankeenheid, voordat deze het vuur kon openen. Het totale aantal doden aan Palestijnse kant stond om zes uur op zeventien, inclusief de dertien van de nacht van maandag op dinsdag. Onder hen waren drie leiders van de PIJ, wat de aanleiding vormde voor de rakettenregen van woensdag.

Staakt-het-vuren

Premier Benjamin Netanyahu dreigde woensdag het conflict te verbreden als Hamas zich ermee zou bemoeien – iets wat de terreurbeweging had aangekondigd, maar vooralsnog niet heeft gedaan. Tegelijkertijd waren er berichten van een op hand zijn staakt-het-vuren, dat door Egypte en de VS zou worden bemiddeld.

Wordt zo’n wapenstilstand inderdaad overeengekomen, kan gesteld worden dat Israël als winnaar uit de bus komt in deze gevechtsronde rond Gaza. Ondanks het grote aantal door de Palestijnse Islamitische Jihad afgevuurde raketten op dorpen en steden direct aan de grens met Gaza en tot aan Tel Aviv, is er op dit moment geen sprake van de ‘bloedige wraak’ die de terroristen in het vooruitzicht hadden gesteld als antwoord op de liquidatie van hun drie leiders.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (4)
alex warnaar 10 mei 2023, 20:01
Volgens CEIC is de levensverwachting van vrouwen in de gaza strook van 2009 tot 2020 met 2 jaar toegenomen naar 74,6. In Egypte is de levensverwachting van vrouwen 74,5 jaar. Hoe kan het dat er een humanitaire crisis is in de gaza strook als de levensverwachting toeneemt en hoger is dan in Egypte? Heeft de journalist dat allemaal uit de duim gezogen?
Shlomo Itai 10 mei 2023, 23:46
Gaza is het grootste gekkenhuis ter wereld. Niet alleen hebben de Gazanen met hun aanslagen in Israël en later in de Sinai met hun steun aan terroristen die tegen Egypte streden, er zelf voor gezorgd dat hun grenzen werden gesloten, maar ze presteren het zelfs om, wanneer er tijdens langere gevechtsperiodes hulpkonvooien worden georganiseerd, hun eigen grensovergangen onder vuur te nemen, keer op keer. Ben je dan gestoord, of niet ? Tussen de gevechtsrondes door zorgen de Gazanen voor één van de grootste bevolkingstoenames ter wereld. In 1917 woonden er ongeveer 30.000 mensen in Gaza, nu naar eigen zeggen ruim 2,3 miljoen. Hoe los je problemen met zulke problematische buren op ? Militaire acties en economische hulp slagen er, zoals we zien, niet in. Wat dan wel ? De Saoedi's wilden nog niet zo heel lang geleden iets anders proberen en de Sinai van het in geldnood verkerende Egypte kopen, om daar in die grote ruimte de gehele Gazaanse bevolking, waarvan overigens een deel in de Turkse tijd of vóór 1967 nog in de Sinai leefde, daar opnieuw te huisvesten in goed geplande moderne nederzettingen, maar de Egyptenaren zagen dat niet zitten en sloegen het Saoedische voorstel af. Jammer, want van alle opties lijkt deze mij de enige die een einde kan brengen aan de uitzichtloze gevechtsrondes die, als we de rekening nauwkeurig opmaken, alleen maar verliezers voortbrengen.
tiki 11 mei 2023, 09:18
Hamas houd zich buiten het conflict en is dus onschuldig. M.a.w....na 'wapenstilstand' no. 200 gaat alles weer gewoon door. Duizenden Hamasniks komen weer werken in Israel. Vrachtwagens vol goederen rijden weer af & aan om de overgebleven Hamasniks & familie te voeden en Israeli's vervolgen hun leven tussen huis & schuilkelder met traumatische kinderen. Zo eindigt deze saga natuurlijk nooit, want het ei is cleverer geworden dan de kip en weet hoe het spel gespeeld word. Na ieder Israelisch antwoord op raketaanvallen staat de gewillige Internationale media al klaar om alléén de getraumatiseerde Gazanen hun verhaal te laten doen. De Israelische politiek moet zijn: Ieder schot, raket of munitie geladen ballon uit Gaza....en GAZA betaalt de rekening = géén werkers & geen vrachtwagens! Wat de humanitaire EU/UN/Media & NGO's ervan vinden? Who cares! Indien 'hun regeringen hadden gereageerd zoals de Israelische al meer dan 20 jaar, dan hadden ze dit niet gepikt....en met recht. Het is dan ook een grof schandaal dat israel dit wél laat gebeuren!
H. Mock 22 mei 2023, 00:03
Ik lees: `Wordt zo’n wapenstilstand inderdaad overeengekomen, kan gesteld worden dat Israël als winnaar uit de bus komt in deze gevechtsronde rond Gaza.' Ik denk: `er zijn geen winnaars in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. '
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *