Israël en Marokko normaliseren betrekkingen
Nieuws

Israël en Marokko normaliseren betrekkingen

Redactie 11 december 2020, 12:10
Israël en Marokko normaliseren betrekkingen

Historisch nieuws uit Noord-Afrika: Israël en Marokko normaliseren de diplomatieke betrekkingen. Dat maakte de Amerikaanse president Trump donderdag bekend. “Weer een historische doorbraak vandaag!,” schreef Trump op Twitter. “Onze twee grote vrienden Israël en het Koninkrijk Marokko hebben ingestemd met volledige diplomatieke betrekkingen – een enorme doorbraak voor vrede in het Midden-Oosten!.” De  Joodse schoonzoon van Trump, Jared Kushner, zou een jaar aan de deal hebben gewerkt.

Volgens de Israëlische premier Netanyahu is het akkoord met het Arabische land ‘een nieuw baken van vrede’. Minister Peretz, de in Marokko geboren Israëlische minister van Economische zaken spreekt van een ‘historische en vreugdevolle overeenkomst’.

Onderdeel van de deal is dat de VS de Marokkaanse claim op de Westelijke Sahara zal erkennen. Het land is al decennia lang in conflict met onafhankelijkheidsbeweging Polisiario.  

Marokko heeft daarbij een autonomieplan opgesteld voor de bewoners van de Sahara. Op basis daarvan erkent Amerika de soevereiniteit van het land. In een verklaring van het Witte Huis schrijft Trump dat het erkennen van Marokko’s soevereiniteit de enige ‘rechtvaardige en duurzame oplossing’ zou zijn voor het conflict. Een woordvoerder van Polisiario zegt dat de beweging ‘de strijd zal voortzetten’.

Naast het diplomatieke gedeelte van de deal, zullen Marokko en Israël op korte termijn ambassades openen in elkaars landen. Het Israëlische kantoor moet in Rabat komen te staan en de Marokkaanse vestiging zal de deuren openen in Tel Aviv. Daarnaast krijgen vliegtuigen uit de landen het recht om elkaars luchtruim te gebruiken.

Marokko is het vierde Arabische land dat in vier maanden tijd de banden met de Joodse staat normaliseert. De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan gingen ze voor.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking