Israël en Turkije leggen verschillen bij
Buitenland

Israël en Turkije leggen verschillen bij

Israël en Turkije gaan over tot 'volledige normalisatie' van betrekkingen, en wisselen opnieuw ambassadeurs uit.

Redactie 17 augustus 2022, 16:27
Israël en Turkije leggen verschillen bij

Israël en Turkije wisselen opnieuw ambassadeurs uit en heropenen alle andere diplomatieke kanalen, lieten Israëlisch premier Yair Lapid en Turks president Recep Tayyip Erdoğan vandaag weten.

De twee landen hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een warmere relatie. In maart bezocht Israëlisch president Isaac Herzog Ankara (zie foto). Na bedreigingen dat Iraanse terreurcellen het deze zomer gemunt had op Israëlische toeristen in Turkije, schijnt er een goede samenwerking geweest te zijn tussen de Mossad en de Turkse geheime dienst. Men kondigde snel aan dat het gevaar voor Israëli’s geweken was. Dat is maar goed ook, want Israëli’s negeerden massaal alle adviezen om weg te blijven. Turkije is een van de meest populaire vakantielanden voor Israëli’s. Er vertrekken al decennia meer vluchten van Tel Aviv naar Istanbul dan waar dan ook.

Vakantieland, vriendschap en vetes

De verhoudingen tussen Israël en Turkije zijn haast een knipperlichtrelatie te noemen. Vanaf de jaren ’90 van de afgelopen eeuw tot de vroege jaren ’00 van deze waren de twee landen goed bevriend, en hielden zelfs samen militaire oefeningen.

Daar kwam verandering in na de eerste Gazaoorlog van 2008, en de bestorming van de Gaza Flotilla door Israëlische mariniers in 2010. Sindsdien is het Israëlisch-Palestijns regelmatig aanleiding geweest voor Erdoğan om Israëlische ambassadeurs op het matje te roepen of weg te sturen.

Dat gebeurde voor het laatst in 2018, toen Turkije de Israëlische ambassadeur naar huis stuurde na de ‘Grote mars van terugkeer’. Israël had toen zo’n 60 Palestijnen doodgeschoten die in weken- en maandenlang het hek aan de grens van Gaza bestormden. Toen was Turkije ook beter bevriend met Iran, wat tot nog meer spanningen leidde.

Nu de twee landen weer met elkaar overweg kunnen, gaan zij opnieuw over tot normale betrekkingen, wat hopelijk nog minstens enige jaren zal voortduren. “Turkije is een belangrijk onderdeel van de regionale stabiliteit. Dit is heel groot economisch nieuws voor Israel,” benadrukt Lapid. Vooralsnog is niet aangegeven wanneer de ambassadeurs en consuls overgevlogen worden.

Foto: Haim Zach/GPO

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking