Israël en VS houden anti-Iran oefening
Nieuws

Israël en VS houden anti-Iran oefening

Redactie 24 januari 2023, 15:36
Israël en VS houden anti-Iran oefening

Het Israëlische leger en de strijdkrachten van de Verenigde Staten zijn maandag begonnen aan een grootschalige gezamenlijke oefening.

De twee landen oefenen in Israël en boven de Middellandse Zee. Tijdens de samenwerking, genaamd Juniper Oak 2024, worden meer dan 140 vliegtuigen, twaalf marineschepen en artilleriesystemen uit beide landen gebruikt.

De oefening is bedoeld om vijandige landen zoals Iran te laten zien dat de VS en de Joodse staat machtig en paraat zijn. “Deze oefening versterkt de collectieve paraatheid en verbetert de samenwerking van beide strijdkrachten, en draagt ​​zo bij aan regionale stabiliteit,” aldus een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

Generaal Michael Kurilla van de VS, stelde dat de oefening ‘het vermogen om te reageren op onvoorziene gebeurtenissen verbetert en onze toewijding aan het Midden-Oosten onderstreept’. De Amerikanen leveren honderd vliegtuigen, waaronder vier bommenwerpers en vier straaljagers voor de oefening. Ook sturen ze een tankvliegtuig en Apache-helikopters.

Volgens de IDF worden er ‘verschillende scenario’s’ in de lucht en op het water gesimuleerd. Israël zet daarbij ook een duikboot en een vliegdekschip in. In totaal doen er ruim 7500 militairen mee.

Het blijft waarschijnlijk niet bij deze oefening. Eerder zei IDF-chef Aviv Kohavi dat de gezamenlijke activiteiten met het Amerikaanse leger ‘aanzienlijk uitgebreid’ zouden worden in de komende maanden. Ook zijn de onderhandelingen voor een nieuwe nucleaire deal met Iran vastgelopen en het lijkt er op dat de Amerikanen niet geloven dat die er überhaupt nog gaat komen. Israël vraagt daarbij al langer om militaire hulp van het leger van de VS, om zo de positie tegenover Iran te versterken.

Foto: IDF

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking