Israël opnieuw in lockdown
Nieuws

Israël opnieuw in lockdown

Redactie 14 september 2020, 15:52
Israël opnieuw in lockdown

Israël gaat opnieuw in lockdown. De Joodse staat heeft te maken met een snelle toename van coronabesmettingen en hoopt de stijging halt toe te roepen met nieuwe maatregelen.

De nieuwe lockdown gaat komende vrijdag in, vlak voor Rosj Hasjana. Dat maakte premier Benjamin Netanyahu zondagavond bekend. Israëli’s mogen zich vanaf dat moment niet verder dan vijfhonderd meter van hun huis verplaatsen, met een uitzondering voor het doen van boodschappen. Ook scholen, winkelcentra en hotels sluiten verplicht de deuren.

Daarbij worden bijeenkomsten thuis beperkt tot maximaal tien personen, als zij voldoende afstand houden. Buiten mogen twintig mensen samenkomen op afstand. Veel Israëli’s hebben woedend gereageerd op de nieuwe maatregelen, omdat veel families hierdoor niet samen mogen komen tijdens de feestdagen.

Sinds eind augustus stijgt het aantal nieuwe coronabesmettingen in Israël snel. Gisteren kwamen er meer dan vierduizend nieuwe gevallen bij en in totaal hebben al meer dan 150.000 Israëli’s het virus opgelopen. 1100 patiënten overleden na de besmetting.

Yaakov Litzman, de minister van Volkshuisvesting, stapte al voor de aankondiging van de nieuwe lockdown op uit protest. Volgens Litzman, die lid is van de ultraorthodoxe partij United Torah Judaism, is het respectloos om een lockdown in te stellen tijdens de Joodse feestdagen.

De nieuwe maatregelen duren naar verwachting zeker de rest van de maand. Hierdoor zijn er in Israël ook beperkingen rondom Jom Kippoer op 27 september. Normaal is september voor de meeste Israëli’s een vakantiemaand.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking