Israël probeert burgers uit Oekraïne te evacueren
Nieuws

Israël probeert burgers uit Oekraïne te evacueren

Redactie 24 februari 2022, 15:12
Israël probeert burgers uit Oekraïne te evacueren

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar staatsburgers dringend opgeroepen Oekraïne te verlaten. Dat kunnen ze niet meer via het Oekraïense luchtruim. De Joodse staat geeft nu instructies om alsnog via land weg te komen.

Volgens het ministerie gaat het zeker om 8000 Israëlische staatsburgers. Er is een noodplan opgezet om ze zo snel mogelijk te evacueren.

Israëli’s kunnen voor hulp niet meer terecht bij de ambassade in Kiev, maar moeten hiervoor naar het westelijk gelegen Lviv. Vanuit daar helpen medewerkers van de ambassade hen om de grens over te steken naar Polen, Slowakije, Hongarije of Roemenië. Vanuit die landen regelt Israël vluchten om burgers thuis te brengen.

Daarbij staat het ministerie van Buitenlandse Zaken naar eigen zeggen in contact met leiders van lokale Joodse gemeenschappen in Oekraïne. Een woordvoerder van het ministerie zei vandaag dat er nog geen oproepen om hulp zouden zijn uit de Joodse gemeenschap van Oekraïne.

Intussen worden er in Nederland wel hulpacties opgestart voor Oekraïense Joden. Christenen voor Israël heeft een noodfonds opgericht om de gemeenschap te steunen. “Ons team in Oekraïne ontvangt dag en nacht telefoontjes van mensen die in paniek zijn, en huis en haard verlaten zonder te weten waar ze heen moeten,” schrijft de organisatie.

De afgelopen weken is Christenen voor Israël begonnen met het aanleggen van een noodvoorraad van houdbare voedingsmiddelen voor Joodse gemeenschappen. In West-Oekraïne zijn noodopvanglocaties opgezet voor vluchtelingen en Oekraïense Joden kunnen bij de organisatie aankloppen voor hulp bij evacuatie naar Israël. Ook werken zij aan de voorbereiding van opvanglocaties in Israël.

CvI werkt samen met Maccabi Europe, Maccabi Nederland en Makkabi Deutschland.  Er is een taskforce opgezet met Maccabi Ukraine, deze organisatie heeft 3000 leden. Intussen stellen Nederlandse Joden al hun huis beschikbaar voor eventuele opvang van vluchtelingen.  

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking