Israël stuurt hulpverleners naar Marokko
Nieuws

Israël stuurt hulpverleners naar Marokko

Redactie 09 september 2023, 17:04
Israël stuurt hulpverleners naar Marokko

De regering in Jeruzalem is bezig een team van specialisten voor te bereiden die de Marokkaanse autoriteiten in het aardbevingsgebied moeten helpen slachtoffers te vinden. Premier Benjamin Netanyahu heeft het Israëlische leger opgedragen ‘alle noodzakelijk hulp te bieden aan het Marokkaanse volk’.

“Het Israëlische volk strekt zijn hand uit naar onze vrienden, de burgers van Marokko, in deze moeilijke tijden en bidt voor hun welzijn,” is te lezen in een verklaring van Netanyahu’s ministerie. “Wij zullen helpen op alle mogelijke manieren.” De Joodse staat en Marokko hebben traditioneel een goede relatie, die recent in het kader van de Abrahamakkoorden zelfs leidde tot volledige diplomatieke betrekkingen.

Minister van Defensie Yoav Gallant heeft de IDF opgedragen de reddingsmissie voor te bereiden. Het Israëlische leger heeft zeer veel ervaring met hulpverlening bij natuurrampen en komt hiervoor over de hele wereld in actie, zoals recent in Turkije, Mexico en Haïti. Eli Cohen, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, is belast met het inventariseren van de hulp die de Marokkanen kunnen gebruiken.

Het dodental van de aardbeving in de Hoge Atlas ten zuidwesten van Marrakech is opgelopen tot meer dan duizend. De beving had een kracht van 6,8 op de Richterschaal en vond plaats op een diepte van 18,5 kilometer, wat seismologen als relatief ondiep beschouwen.

Plaats opmerking