Israël stuurt vaccins naar Palestijnen
Nieuws

Israël stuurt vaccins naar Palestijnen

Redactie 10 januari 2021, 11:57
Israël stuurt vaccins naar Palestijnen

Israël heeft in het geheim Pfizer-vaccins naar de Palestijnse Autoriteit (PA) gestuurd.

Vrijdag zouden er tientallen vaccins zijn overgedragen aan de Palestijnen nadat de PA had gevraagd om humanitaire hulp. Volgens de Israëlische staatsomroep KAN werd de overdracht in gesloten gezelschap gedaan.

Na de berichten in de Israëlische media ontkende het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat er vaccins door Israël waren geleverd. Dat bericht werd kort daarna ingetrokken en in een verklaring werd bevestigd dat Israël de vaccins had overgedragen. Volgens de Palestijnen gaat het om twintig doses en benadrukten zij dat ze de hulp eigenlijk hadden geweigerd.

Eerder was er nog commentaar op Israël van onder andere Amnesty International. De organisatie is van mening dat de Joodse staat verantwoordelijk is voor het vaccineren van de Palestijnen. In werkelijkheid heeft Israël al in december aangeboden om vaccins te leveren aan de PA.

De PA, die de 2,8 miljoen Palestijnen regeert die op de Westelijke Jordaanoever wonen, is daar verantwoordelijk voor de gezondheidsdiensten en heeft Israël niet openlijk om hulp gevraagd. In plaats daarvan zegt de PA van plan te zijn om de vaccins aan te schaffen via het COVAX-initiatief van de Verenigde Naties. De eerste levering zal naar verwachting volgende maand arriveren.

Ambtenaren in Ramallah hebben eerder verklaard dat ze van plan waren het Russische Spoetnik V-vaccin aan te schaffen, dat door veel experts met scepsis wordt bekeken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking