Israël update 12-05: Dodental loopt op tot zes – soldaat gedood door antitankraket
Nieuws

Israël update 12-05: Dodental loopt op tot zes – soldaat gedood door antitankraket

Redactie 12 mei 2021, 16:06
Israël update 12-05: Dodental loopt op tot zes – soldaat gedood door antitankraket
The scene where a rocket fired from the Gaza Strip hit a house in Yehud, on May 12, 2021. Photo by Flash90 *** Local Caption *** ????? ????? ??? ???? ??? ????? ??????

Hamasterroristen hebben woensdagochtend een antitankraket afgevuurd op een Israëlische legerjeep nabij de grens met Gaza. Één Israëlische soldaat kwam daarbij om het leven en een ander raakte ernstig gewond. Twee hebben lichte verwondingen.

De Hamasleden beschoten vervolgens ook de medici die aankwamen om hulp te verlenen. Volgens de IDF kregen de hulpverleners te maken met een golf aan mortiergranaten en duurde het daarom langer voordat zij bij de soldaten konden komen.

De IDF begon vanochtend een vergeldingsactie na een raketregen van Hamas, waarbij de Arabisch-Israëlische Halil Awad en zijn dochter Nadine om het leven kwamen. De 52-jarige man en het 16-jarige meisje zaten in een auto die vol werd geraakt door een raket. De moeder van het gezin raakte ernstig gewond.  In Rishon Lezion stierf dinsdagavond een 63-jarige vrouw bij een raketaanval. Volgens haar buurvrouw had ze niet genoeg tijd om haar schuilkelder te bereiken. Het vijfjarige meisje dat in Holon gewond raakte tijdens een inslag op een bus ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Volgens de IDF zijn er sinds maandag meer dan 1050 raketten en mortiergranaten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Volgens IDF-woordvoerder Hidai Zilberman heeft het Iron Dome-luchtafweersysteem 85 tot 90 procent van de raketten boven dichtbevolkte gebieden onderschept. Het Israëlische leger heeft als reactie zeker 500 doelen in de Strook bestookt. Daarbij werden topcommandanten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad uitgeschakeld.  Volgens Hamas zijn er sinds maandagavond 53 Palestijnen om het leven gekomen, waaronder 14 minderjarigen en drie vrouwen. De IDF zegt dat een aantal kinderen om het leven kwamen door foutief afgevuurde raketten door Hamas. De terreurgroep heeft de voorkeur om de projectielen in dichtbevolkte woonwijken af te schieten.

Rellen

In de nacht van dinsdag op woensdag werd er in de stad Lod gereld . Tijdens de rellen werden er meerdere synagogen in brand gestoken en ook een museum werd volledig verwoest. De burgemeester van Lod, Yair Revivio, vergeleek de gebeurtenis met de Kristallnacht-pogrom uit 1938.

https://twitter.com/Gab_H_R/status/1392253383176773637?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1392253383176773637%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.timesofisrael.com%2Fmassive-forces-sent-to-lod-as-netanyahu-vows-to-restore-order-with-iron-fist%2F

De noodtoestand is uitgeroepen in de stad. Daarbij stuurt Israël extra veiligheidsdiensten naar steden waar zowel Joden als Arabieren wonen. Daarmee hopen zij de orde te herstellen. Netanyahu zegt te overwegen een avondklok in te stellen om de rellen te stoppen. “We zullen de orde met ijzeren vuist herstellen,” aldus de premier.

Foto: Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking