Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

‘Israël verjoodst Klaagmuur’

Redactie 15 januari 2021, 15:30
‘Israël verjoodst Klaagmuur’

Soms zijn de berichten uit het Israëlisch-Palestijnse conflict zo bizar, dat je een kop drie keer moet lezen voor je ’m gelooft. De renovaties die Israël uitvoert aan de Klaagmuur worden door de Palestijnse Autoriteit en de Jordaanse waqf, verantwoordelijk voor het beheer van de Tempelberg, beschouwd als ‘verjoodsing’ en ‘de-islamisering’ van wat zij de ‘Buraqmuur’ noemen. Volgens de Palestijnse en Jordaanse beschuldigingen gaat het niet om renovaties, maar om opgravingen die tot doel hebben de ‘islamitische identiteit van Jeruzalem’ te veranderen.

Hoe renovaties of zelfs opgravingen – als het daar inderdaad om zou gaan – dat zouden kunnen doen, is een raadsel. Evenals het antwoord op de vraag hoe een muur die tweeduizend jaar geleden door de Joodse koning Herodes gebouwd werd, ‘Joodser’ kan worden dan hij al is. De eerste moslim verscheen immers pas in Jeruzalem in het jaar 636 van de gewone jaartelling. Dat is meer dan anderhalf millennium nadat (de Joodse) koning Salomo de Eerste Tempel in Jeruzalem bouwde. Wel passen de beschuldigingen in het ook door de VN gevoerde – en zelfs door de Nederlandse regering gesteunde – beleid Jeruzalem historisch te ontjoodsen. Een geval van projectie dus?

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Bas Fortuin 15 januari 2021, 20:33
Israël verjoodst Klaagmuur? Wie bekend is met de Joodse Profeten in Tenach die weet dat die Klaagmuur nu zijn langste tijd gehad heeft. Er is daar niet lang genoeg getreurd over het verlies van de Tempel? Volgens Zachariah 14 zal de huidige Tempelberg inclusief die twee Moskeeën en de Klaagmuur totaal verdwijnen door een enorme aardbeving wanneer de Joodse Masjiach verschijnt op de Olijfberg. Dan ontstaat er zoveel ruimte dat de nieuwe Tempel zoals beschreven door de Profeet Ezechiël 40-48 gebouwd kan worden. Die wordt zo groots en schitterend dat zelfs Salomo's mond van verbazing zal openvallen. Lees ook Openbaring 14 t/m 22 voor nog meer spectaculaire details. Ik droom er van. Deze droom zal geen bedrog blijken. Shalom.
Jan Kelder 21 januari 2021, 20:19
Koning Herodes was volgens mij geen Jood maar een Edomiet. Overigens ben ik het met de strekking van het artikel eens.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *