Israëlisch Hooggerechtshof dwarsboomt minister
Nieuws

Israëlisch Hooggerechtshof dwarsboomt minister

Redactie 18 januari 2023, 16:57
Israëlisch Hooggerechtshof dwarsboomt minister
Minister of Health and Internal Affairs Aryeh Deri at a meeting of the Health care basket committee, at the Sheba Medical Center in Ramat Gan, on January 18, 2023. Photo by Tomer Neuberg/Flash90 *** Local Caption *** ???? ?? ??????? 2022 ????? ?????? ???? ?? ????? ??? ?? ???? ???? ?? ???????

Aryeh Deri van de Shas-partij mag geen minister van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid blijven. Dat oordeelde het Hooggerechtshof vandaag.

Deri, een zwaargewicht in de Israëlische politiek, werd twee keer veroordeeld voor strafbare feiten. Vorig jaar stond hij nog terecht wegens belastingfraude. In de rechtbank zei hij toen dat hij zich terug zou trekken uit de politiek, maar nog geen jaar later stelde hij zich opnieuw kandidaat en beweerde hij nooit zoiets gezegd te hebben.

Om de leider van de orthodoxe partij te laten beëdigen moest de Knesset een wet wijzigen waarin staat dat iemand die de afgelopen zeven jaar veroordeeld is, geen minister kan worden. Daar steekt het hooggerechtshof dus een stokje voor. Tien van de elf opperrechters vinden de benoeming van Deri ‘op het extreme af onredelijk’.

Met de beslissing is Netanyahu een trouwe en belangrijke bondgenoot kwijt als minister. De Shaspartij mag de plek van de minister wel nog steeds invullen en Deri blijft ook lid van de Knesset.

Toch lijkt de strijd nog niet voorbij. De nieuwe regering van Netanyahu heeft plannen om de rechtelijke macht in Israël af te zwakken. Daarmee zou ook een wet aangenomen worden die het ministerschap van Deri herstelt. Als dat daadwerkelijk gebeurt is er in Israël volgens de meeste rechtsgeleerden geen sprake meer van een moderne democratie.

De minister van Justitie, Yariv Levin, noemt de uitspraak van het Hooggerechtshof ‘absurd’ en zegt het nodige te gaan doen om het ‘onrecht’ ongedaan te maken. Voor Netanyahu staat er ook nog een vervelend klusje op de planning: hij moet Deri officieel ontslaan. Als hij dit niet doet zal er een constitutionele crisis uitbreken in de Joodse staat.

Vorige week gingen ruim tachtigduizend Israëli’s de straat op om te protesteren tegen de nieuwe rechts-religieuze regering van Netanyahu en zijn ingrijpende plannen voor de rechtsstaat.

Foto: Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking