Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israëlisch Hooggerechtshof dwarsboomt minister

Redactie 18 januari 2023, 16:57
Israëlisch Hooggerechtshof dwarsboomt minister

Aryeh Deri van de Shas-partij mag geen minister van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid blijven. Dat oordeelde het Hooggerechtshof vandaag.

Deri, een zwaargewicht in de Israëlische politiek, werd twee keer veroordeeld voor strafbare feiten. Vorig jaar stond hij nog terecht wegens belastingfraude. In de rechtbank zei hij toen dat hij zich terug zou trekken uit de politiek, maar nog geen jaar later stelde hij zich opnieuw kandidaat en beweerde hij nooit zoiets gezegd te hebben.

Om de leider van de orthodoxe partij te laten beëdigen moest de Knesset een wet wijzigen waarin staat dat iemand die de afgelopen zeven jaar veroordeeld is, geen minister kan worden. Daar steekt het hooggerechtshof dus een stokje voor. Tien van de elf opperrechters vinden de benoeming van Deri ‘op het extreme af onredelijk’.

Met de beslissing is Netanyahu een trouwe en belangrijke bondgenoot kwijt als minister. De Shaspartij mag de plek van de minister wel nog steeds invullen en Deri blijft ook lid van de Knesset.

Toch lijkt de strijd nog niet voorbij. De nieuwe regering van Netanyahu heeft plannen om de rechtelijke macht in Israël af te zwakken. Daarmee zou ook een wet aangenomen worden die het ministerschap van Deri herstelt. Als dat daadwerkelijk gebeurt is er in Israël volgens de meeste rechtsgeleerden geen sprake meer van een moderne democratie.

De minister van Justitie, Yariv Levin, noemt de uitspraak van het Hooggerechtshof ‘absurd’ en zegt het nodige te gaan doen om het ‘onrecht’ ongedaan te maken. Voor Netanyahu staat er ook nog een vervelend klusje op de planning: hij moet Deri officieel ontslaan. Als hij dit niet doet zal er een constitutionele crisis uitbreken in de Joodse staat.

Vorige week gingen ruim tachtigduizend Israëli’s de straat op om te protesteren tegen de nieuwe rechts-religieuze regering van Netanyahu en zijn ingrijpende plannen voor de rechtsstaat.

Foto: Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
tiki 19 januari 2023, 08:08
Don't be right, be clever! Wat vandaag een disaster lijkt, blijkt morgen de vondst van het gouden ei!. BAGATZ heeft zich met deze uitspraak in haar eigen voet geschoten en met deze beslissing (die iedereen zag aankomen) bewezen hoe nodig de hervormingen zijn. BAGATZ eigent zich namelijk de Aharon Barak wet van “de evaluatie ” toe. Het gaat niet over de letter van de wet maar over de 'evaluatie van die wet. De evaluatie van BAGATZ staat (volgens hen) altijd boven die van de burger en dát is nu precies waar het over gaat. BAGATZ vind dat de evaluatie van de wet door 15 ongekozen rechters boven de evaluatie/recht/keuze van de kiezer staat. Zij stonden in het stemhokje en evalueren nu dat de keuze van de kiezer de foute was. Shas/Deri kreeg bij de verkiezingen 400 000 stemmen, een pak meer dan de 80 000 protesterende tegenstanders en 'ondanks dat kiezers zijn verleden kenden (de laatste aanklacht was overigens tegen zijn broer Schlomo). Een aanklacht die intussen allang is geregeld via een geldstraf en die normaliter als mineur zou worden bestempeld, maar via de naam Aryeh Makhlouf Deri (Mizragi & Religieus ) tot een politieke balon werd opgeblazen. Iedereen in Israel weet dat wanneer Lapid of Ganrz een regering hadden moeten samenstellen zij zich tot Shas/Deri (met/zonder verleden/aanklachten) haddden gewend om te proberen niet afhankelijk te zijn van de Arabische partijen, zonder wie zij geen meerderheid hadden kunnen vormen. Dit is geen vraag maar een feit. Shas/Deri werden gesmeekt om zich bij links aan te sluiten via de meest uiteenlopende beloftes. Wees er ook maar zeker van dat dit héle circus dan ook niet had plaatsgevonden. “””De nieuwe regering van Netanyahu heeft plannen om de rechtelijke macht in Israël af te zwakken. Daarmee zou ook een wet aangenomen worden die het ministerschap van Deri herstelt. Als dat daadwerkelijk gebeurt is er in Israël volgens de meeste rechtsgeleerden geen sprake meer van een moderne democratie”””” De mééste rechtsgeleerden? Vreemd dat ik heel veel rechtsgeleerden links & rechts hoor die dat absoluut niet vinden. Dat het niet gaat om het afzwakken van de Israelische Democratie, maar om hem te optimalizeren en op een lijn te brengen tot het niveau van de meeste OECD landen. Misschien zijn ze het niet eens over de manier waarop, maar zeker niet over het feit dat hervormingen een 'must zijn. “”” Voor Netanyahu staat er ook nog een vervelend klusje op de planning: hij moet Deri officieel ontslaan. Als hij dit niet doet zal er een constitutionele crisis uitbreken in de Joodse staat”””. Nee er zal géén constituonele crisis uitbreken en nee de regering gaat ook niet vallen, al willen links & Bagatz dit graag, vandaar deze hele politieke actie. Nee, Deri blijft geen minister , maar zal zeker een andere productieve functie krijgen. Vertrouw maar op de intelligentie & wijsheid van Netanyahu & Deri. De tijden zijn veranderd en de evaluatie wetten van Aharon Barak een ding uit het verleden.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *