Israëlische animatiefilm wint internationale prijs
Nieuws

Israëlische animatiefilm wint internationale prijs

Redactie 25 juni 2020, 14:52
Israëlische animatiefilm wint internationale prijs

De Israëlische korte animatiefilm Cinema Rex heeft op het prestigieuze Annecy International Animated Film Festival de CANAL+ Youth Award gewonnen.

Het is de eerste keer dat een Israëlische film een prijs wint op het festival, dat in 1960 werd opgericht.

De zeven minuten durende animatie Cinema Rex gaat over een Joodse jongen en een arabisch meisje die vrienden worden door hun liefde voor films. Het verhaal speelt zich af in de beroemde Cinema Rex in Jeruzalem, een bioscoop die van 1938 tot 1940 bestond. De bioscoop lag op de lijn tussen het Joodse deel van Jeruzalem (west) en het Arabische Oost-Jeruzalem. Er waren in die tijd meerdere bioscopen in de stad, maar Cinema Rex was de enige met zowel Joodse als Arabische eigenaren.

“Het was een spannende tijd in Jeruzalem. Mensen konden de hele dag vechten en dan ’s avonds bij elkaar komen om films te kijken in Cinema Rex. Het diende als een bubbel van gezond verstand,” zegt Eliran Peled, regisseur van de animatiefilm, over de bioscoop. “We hebben ons in verschillende archieven verdiept om meer te weten te komen over Cinema Rex en om verschillende standpunten over het tijdperk te krijgen. We hebben zelfs de kinderen en kleinkinderen van de oorspronkelijke eigenaren opgespoord en mensen geïnterviewd die zich herinnerden dat ze daar naar de film gingen toen ze jong waren,” zegt Peled.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de film gemaakt zou worden vanuit een volwassen perspectief. De regisseur koos er uiteindelijk toch voor om het verhaal te vertellen door de ogen van de Hebreeuws sprekende jongen Mouize en het Arabisch sprekende meisje Ranin. De film kreeg Engelse ondertiteling.

Hoewel de huidige animatiefilm maar zes minuten duurt, zijn er plannen om het verhaal uit te werken tot een langere versie.

Bekijk beelden van Cinema Rex hier:

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking