Israëlische filmmakers opgepakt in Nigeria
Nieuws

Israëlische filmmakers opgepakt in Nigeria

Redactie 22 juli 2021, 12:28
Israëlische filmmakers opgepakt in Nigeria

De Nigeriaanse autoriteiten hebben drie Israëlische filmmakers gearresteerd nadat zij een Torarol hadden aangeboden aan een kleine Joodse gemeenschap in het West-Afrikaanse land.

Rudy Rochman, Andrew Leibman en Edouard David Benaym waren in Nigeria om een aflevering te filmen van hun documentaireserie We were never lost. De reeks gaat over onbekende kehilot in Afrika. Het drietal had de Torarol aangeboden uit dank voor hulp bij het maken van de documentaire. Een dag na hun aankomst in het land op 6 juli bezochten Rochman en co de koning van de multireligieuze Igbo-gemeenschap in Zuidoost-Nigeria. Toen zij foto’s hiervan plaatsten op Facebook, leidde dit tot bijval van Biafraanse separatisten.

Eind jaren zestig vochten de Igbo voor hun onafhankelijkheid tegen de autoriteiten van Nigeria, wat tot een bloedige burgeroorlog en hongersnood leidde die miljoenen het leven kostte.

De Facebookreacties zijn de Nigeriaanse geheime dienst waarschijnlijk in het verkeerde keelgat geschoten en twee dagen later werden de drie filmmakers bij een synagoge in de plaats Ogidi gearresteerd. Sindsdien is weinig meer van hen vernomen. Niet bekend is of het drietal in staat van beschuldiging is gesteld en zo ja, hoe de aanklacht luidt.

De families van de filmers benadrukken dat de documentaire apolitiek is en dat zij geen contact hebben gehad met Biafraanse separatisten. Eind vorig jaar nog verwoestten Nigeriaanse militairen zes synagogen van de ongeveer drieduizend Igbo-Joden.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking