Israëlische Jood bezoekt Mekka
Nieuws

Israëlische Jood bezoekt Mekka

Redactie 12 augustus 2022, 10:00
Israëlische Jood bezoekt Mekka

Een journalist van het Israëlische Channel 13 heeft de voor islamieten heilige stad Mekka bezocht, die voor niet-moslims ontoegankelijk is.

In de reportage rijdt Gil Tamary door Mekka, waar hij opnames maakt van onder andere de Grote Moskee, de heiligste locatie van de islam, en een selfie neemt op de berg Arafat. Toegang tot de stad waar de profeet Mohammed zou zijn geboren, is streng verboden voor niet-moslims. Boven de snelweg naar Mekka hingen zelfs borden met ‘alleen voor moslims’ – riep daar iemand ‘apartheidsstaat’? – al zouden die vorig jaar verwijderd zijn.

Tamary’s actie leidde tot een storm van verontwaardiging op sociale media. Moslims over de hele wereld vonden het een schande dat een ‘zionistische Jood’ hun heiligdom had geschonden en riepen op de journalist aan Saoedi-Arabië uit te leveren. Tamary bood daarop zijn verontschuldigingen aan en zei dat hij slechts ‘de schoonheid en het belang van Mekka’ aan zijn kijkers had willen tonen.

Channel 13 blijft achter de reportage staan en spreekt van een ‘belangrijke journalistieke prestatie’.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking