Israëlische onderzoekers leren vissen op land rijden
Nieuws

Israëlische onderzoekers leren vissen op land rijden

Redactie 10 januari 2022, 16:44
Israëlische onderzoekers leren vissen op land rijden

Israëlische onderzoekers zijn er in geslaagd om een goudvis een voertuig te laten besturen.

Wetenschappers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beersheba hebben goudvissen getraind om een Fish Operated Vehicle ook wel ‘visvoertuig’  te laten besturen. De vis werd geleerd om een bepaalde richting op te zwemmen. Een camera boven de waterbak registreerde de bewegingen van de vis en vervolgens bewoog het voertuig met hem mee.

De testvissen, zes in totaal, kwamen er overigens niet van af met enkel een beetje bewegen door een ruimte. De oranje zwemmers moesten door een kamer met obstakels navigeren. Als beloning kregen ze korreltjes voedsel. Met het onderzoek werd er getest of dieren aangeboren navigatievaardigheden hebben of dat ze beperkt zijn tot hun leefomgeving.

Uit de bevindingen van de onderzoekers blijkt dat de vissen ‘in staat zijn om een voertuig te besturen, de nieuwe omgeving te verkennen en een doel te bereiken, ongeacht het startpunt’. De proefdieren hadden tien ‘rijlessen’ nodig om de techniek onder de knie te krijgen.

Niet elke vis was volgens de wetenschappers overigens even geschikt. Zo waren er goudvissen die het perfect deden en ‘vissen die wel controle hadden over het voertuig, maar niet goed konden sturen’, aldus neurowetenschapper Ronen Segev.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking