Israëlische regering valt, waarschijnlijk nieuwe verkiezingen in aantocht
Nieuws

Israëlische regering valt, waarschijnlijk nieuwe verkiezingen in aantocht

Redactie 21 juni 2022, 15:01
Israëlische regering valt, waarschijnlijk nieuwe verkiezingen in aantocht
Israeli prime minister Naftali Bennett and Foreign Minister Yair Lapid hold a joint press conference at the Israeli parliament in Jerusalem on June 20, 2022. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** ???? ???? ????? ??? ???? ????? ??? ?????? ?? ????

Naftali Bennett en Yair Lapid hebben maandagavond aangekondigd de Knesset te ontbinden. De huidige premier en de minister van Buitenlandse Zaken sturen daarmee aan op nieuwe verkiezingen, de vijfde in drie jaar tijd.

Volgens Bennett en Lapid was de actie nodig omdat zij tot de conclusie waren gekomen dat er geen manier meer is om de huidige regering te behouden. Zodra de ontbinding is afgerond, zal Lapid het premierschap in ieder geval tijdelijk overnemen. Het parlement moet wel eerst akkoord gaan met de plannen. Waarschijnlijk zal stemming daarover binnen een week plaatsvinden. Hoewel de Knesset na ontbinding zal ophouden met het uitvaardigen van wetgeving, zal de regering aanblijven tot na de verkiezingen een nieuwe wordt beëdigd.

De huidige coalitieregering had sinds april geen meerderheid meer in de Knesset, nadat parlementslid Nir Orbach van Bennetts partij Yamina er uit stapte. Ook is dit een manier om te voorkomen dat oud-premier Netanyahu zonder nieuwe verkiezingen aan de macht komt met een meerderheid in de Knesset. Als hij meer overlopers binnenhaalt kan hij dat voor elkaar krijgen.

Met de actie nemen Lapid en Bennett een enorme gok, omdat de ontbinding de deur wagenwijd open zet voor Netanyahu. Volgens opiniepeilingen zou hij verschillende mogelijkheden hebben een meerderheidscoalitie te smeden.  

De verkiezingen zullen waarschijnlijk in oktober of november plaatsvinden.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking