JCC-plan in de prullenbak
Binnenland

JCC-plan in de prullenbak

Redactie 18 maart 2023, 08:00
JCC-plan in de prullenbak

Het plan voor een groots opgezet Joods Cultureel Centrum aan de Van Boshuizenstraat in Amsterdam is dinsdagavond afgeblazen. Het bestuur van de NIHS, de Amsterdamse Joodse Gemeenschap, ontwikkelde de plannen voor een nieuw JCC, maar daarbij plaatsten betrokkenen veel vraagtekens vanwege de grote financiële risico’s. Zelfs organisaties die van het nieuwe centrum gebruik wilden gaan maken, hadden hun twijfels. 

Gidi Markuszower, voorzitter van een van de sjoelgemeenschappen die in het nieuwe gebouw zouden worden ondergebracht, meldde het NIW dinsdag, een paar uur voordat de beslissing viel: “Dit bestuur heeft veel goede dingen gedaan, dus mijn complimenten. Maar de tekorten van de NIHS zijn hoog. Te hoog. Mijn stelling zou zijn: breng de tekorten eerst omlaag en kijk uit met te grote uitgaven. En heel belangrijk: zorg voor draagvlak.” Dat draagvlak bleek er dinsdagavond onvoldoende te zijn. Chanan Hertzberger, voorzitter van de raad van toezicht van de NIHS, meldde zijn medeleden dat het plan ‘helaas’ was afgeblazen. Eerder legde de raad een brief voor aan het bestuur met een aantal vragen over de financiële haalbaarheid van het plan. 

‘Dit bestuur heeft goede dingen gedaan, maar de tekorten van de NIHS zijn te hoog’

Het zijn de laatste dagen van het huidige bestuur van de NIHS. Of de initiator van dit plan, Ruben Troostwijk, in het nieuwe bestuur zal terugkeren, is niet bekend. Het is aan de toekomstige bestuurders met een ander, realistischer plan te komen. Men is het erover eens dat het JCC moet worden verkocht. Het is verouderd en slecht geïsoleerd. De huidige energieprijzen stijgen voor de NIHS de pan uit. Alleen al voor het JCC, de Obrechtsjoel en Sjoel Amstelveen moet maandelijks een kleine 40 duizend euro worden neergeteld, zo melden bronnen het NIW. 

Plaats opmerking