Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Jeruzalem maakt zich op voor jaarlijkse Pride Parade

Redactie 01 juni 2023, 13:39
Jeruzalem maakt zich op voor jaarlijkse Pride Parade

Duizenden deelnemers vanuit de lhbt-gemeenschap en sympathisanten worden vandaag verwacht in de Israëlische hoofdstad voor de jaarlijkse Pride Parade. In het licht van bedreigingen vanuit extreemrechtse en ultrareligieuze kringen, nemen de autoriteiten geen risico’s en hebben een indrukwekkende politiemacht op de been gebracht.

Tweeduizend politiemensen, onder wie een groot aantal in burger, moeten ervoor zorgen dat de parade zonder incidenten verloopt. Dat is nodig omdat leden van de extreemrechtse homofobe en racistische Lehava-beweging bedreigingen hebben geuit. Drie personen zijn de afgelopen 24 uur gearresteerd door de Israëlische politie omdat zij online de deelnemers van de parade bedreigd hadden. In 2015 stak een ultraorthodoxe extremist een deelnemer aan de parade dood.

Enkele van de duizenden deelnemers aan de Jeruzalem Pride Parade 2022 – Foto’s Yonatan Sindel/Flash90

In het religieuze Jeruzalem is de Pride Parade veel omstredener dan in het meer seculiere en liberale Tel Aviv. De jaarlijkse Pride daar is een van de belangrijkste ter wereld, vooral vanwege het enorme contrast met de rest van de regio. In vrijwel alle buurlanden is homoseksualiteit verboden. In de Libanese hoofdstad Beiroet is de afgelopen jaren wel geprobeerd een pride-manifestatie van de grond te krijgen, maar door tegenwerking van de autoriteiten en verzet uit religieuze kringen, is dat nooit echt gelukt.

Israël is het enige land in het Midden-Oosten met een geëmancipeerde homobeweging. Pro-Palestijnse activisten zitten daar erg mee in hun maag: onder het regime van de Palestijnse Autoriteit wordt de lhbt-gemeenschap ernstig gediscrimineerd en in Gaza worden homoseksuelen zelfs ter dood veroordeeld. Honderden Palestijnse lhbt’ers zijn daarom naar Israël gevlucht. Bij gebrek aan argumenten beschuldigen Israëlhaters daarom de Joodse staat maar van ‘pink-washing’, een term die zo uit een roman van George Orwell lijkt te komen.

Deelnemers aan de Pride Parade van Jeruzalem in 2022

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
tiki 02 juni 2023, 07:54
Jerusalem Pride is voorbij en het was één groot feest, jawel mét strenge bewaking want gekkies & intoleante mensen heb je overal. Maar het was een Pride waar dit jaar véél religeuze mensen aan meededen, religieuze mensen kwamen overvliegen vanuit het buitenland én waar de kleinzoon van de gestorven Rav Ovadia mét zijn familie meeliepen...."allemaal mét een keppeltje in de Gay kleuren. Fantastisch! Jeruzalem is, als een van de 4 meest heilige steden in de wereld , uit de kast gekomen als een van de meest tolerante religieuze & moderne steden, met plaats voor iedereen. Bravo!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *