#JewishLivesMatter
Opinie

#JewishLivesMatter

Opinie Bart Schut

Bart Schut 10 januari 2020, 08:55
#JewishLivesMatter

Althans in theorie. Rechters in twee niet-gerelateerde Europese zaken lijken het tegenovergestelde te bewijzen. Laten we beginnen met onze eigen hoofdstad, waar de familie Colmans werd aangevallen door hun Egyptische buurman. Die stak met een mes in op twee leden van de familie. Overduidelijk poging tot doodslag; het was een wonder dat de Colmansen er met weliswaar zware maar geen fatale verwondingen vanaf kwamen. Voor een poging tot doodslag kun je in Nederland tien jaar gevangenisstraf krijgen, bij een bewezen terroristisch motief zelfs twintig.

Het mes dat de Amsterdamse justitie in de rug van de Joodse familie plantte, ging misschien wel dieper dan dat van Tarik E. Om te beginnen weigerden politie en openbaar ministerie serieus te onderzoeken of er sprake was van een antisemitisch motief. De familie Colmans zelf was daarvan overtuigd, E.’s gedrag voorafgaande aan zijn aanval opende die mogelijkheid ook nadrukkelijk. Tarik stond voor de winkel van de familie hardop uit de Koran voor te lezen en verklaarde volgens getuigen een hekel te hebben aan Joden. Daarmee is niet bewezen dat antisemitisme of terrorisme een rol speelden bij de aanval, maar het lijkt toch ten minste reden E.’s motief nader te onderzoeken.

Maar het lieve Amsterdam, hoofdstad van een land vol tolerantietulpen en roze eenhoorns, wordt religieuze haat het liefst met een Harry Potterachtige onzichtbaarheidsmantel bedekt. Terroristen worden in de staatsmedia tot slachtoffer verklaard en hun motieven worden simpelweg genegeerd door de overheid. Dus besloten de hoofdstedelijke politie en justitie geen mankracht en tijd – maar vooral geen zin – te hebben in een nader onderzoek naar Jodenhaat of radicalisering bij Tarik E., precies zoals die motieven geen rol mochten spelen bij de aanval op restaurant HaCarmel in december 2017.

Het gevolg? De -gogen en -logen gaven E. het stempel ‘ontoerekeningsvatbaar’ en dus wordt de man niet gestraft. De rechter zag geen reden aan te nemen dat er sprake was van een racistisch of terroristisch motief, niet zo gek als het onderzoek naar die mogelijke motieven niet verder ging dan een vluchtige blik op E.’s Facebookpagina. Tarik kreeg van de rechter wat tbs – let wel: zonder dwangverpleging – en de kans zijn karwei en de familie Colmans spoedig af te maken. Het Openbaar Ministerie gaat weliswaar in hoger beroep, maar wat heeft dat voor nut als nieuwe feiten niet boven tafel komen? Kúnnen komen. Of: mogen komen.

Wiet gerookt
Het kan nog erger. Drie uur zuidelijk met de Thalys heeft een rechtbank besloten dat de moordenaar van Sarah Halimi niet eens vervolgd mag worden. Kobili Traoré riep ‘Allahu akbar, ik heb de duivel gedood’ terwijl hij op de 65-jarige Joodse arts insloeg en haar uit het raam van haar Parijse appartement gooide. Daarbij reciteerde hij ook nog eens uit de Koran, niet de enige parallel met de zaak-Colmans, maar u voelt hem al aankomen: ook Traoré is volgens de rechter geen terrorist, niet eens een antisemiet. In plaats van levenslang wegens moord, werd hij vrijgelaten om in een ziekenhuis behandeld te worden voor zijn cannabisverslaving. Dát was immers volgens de rechter de reden van zijn daad. En als je iets te veel wiet hebt gerookt, mag je in Frankrijk gepensioneerde Joodse artsen vermoorden. Pas de problème!

Ik geef u een kleine mentale exercitie mee. Stelt u zich eens voor dat twee Joodse Amsterdammers voor de winkel van een islamitische Egyptenaar hardop uit de Tora voorlezen, daarna hun messen trekken en op de arme man insteken. Denkt u dat ze daar ongestraft mee weg zouden komen? Of dat een Joodse man in Parijs het appartement van een gepensioneerde islamitische arts binnendringt, haar martelt terwijl hij uit de Talmoed voordraagt om haar baroech Hasjeem roepend uit het raam te werpen? Denkt u ook maar een moment dat de rechter dan zou zeggen: ‘Ach, de arme man heeft wat wiet gerookt, die gaan we niet bestraffen, niet eens vervolgen’?

Ik garandeer u, het zou niet bij een hashtag blijven. Er zouden stille tochten georganiseerd worden die, laten we eerlijk zijn, in de Franse hoofdstad waarschijnlijk op pogroms zouden uitlopen. #JewishLivesMatter? Niet in het Midden-Oosten, niet in New York, ook niet in Parijs. En blijkbaar niet eens in ons eigen lieve Amsterdam.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking