Joodse schat ontdekt
Nieuws

Joodse schat ontdekt

Redactie 10 januari 2023, 16:39
Joodse schat ontdekt

Tijdens renovatiewerkzaamheden bij een huis in het Poolse Lodz is een ware schat blootgelegd. Er werden bijna 400 voorwerpen gevonden die begraven waren in de tuin en onder het huis. De kostbaarheden lagen ruim zeventig centimeter onder de grond.

Het gaat onder meer om menora’s, parfumflesjes en kostbaar servies. Sommige voorwerpen waren verpakt in Poolse, Jiddische en Duitstalige kranten uit oktober 1939, waardoor historici ervan uitgaan dat dit persoonlijke spullen zijn die door Joodse bewoners in het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn verstopt om te voorkomen dat ze geroofd of in beslag werden genomen door de nazi’s.

Het pand aan de Polnocna Straat ligt net buiten de voormalige getto van Litzmannstadt, die in 1940 in Lodz werd opgericht door de nazi’s. Tot augustus 1944 woonden daar ongeveer 200.000 Joden. Van wie de voorwerpen waren is niet duidelijk. Momenteel worden ze gerestaureerd en daarna zullen ze overgedragen worden aan het historisch museum van Lodz.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking