Josef S. weer voor de rechter
Nieuws

Josef S. weer voor de rechter

Redactie 17 mei 2022, 14:51
Josef S. weer voor de rechter

In Duitsland is het proces tegen de 101 -jarige Josef S. hervat.

De man werkte tussen 1942 en 1945 als kampbewaker van concentratiekamp Sachsenhausen, in de buurt van Berlijn. Volgens het Duitse OM is hij medeplichtig aan de moord op 3518 mensen.

Er zijn documenten uit het kamp met zijn naam, geboortedatum en geboorteplaats gevonden. Volgens het OM is hij verantwoordelijk voor het neerschieten van Russische krijgsgevangenen en het vermoorden van gevangenen doormiddel van gifgas zyklon B.

S. spreekt de aanklacht tegen, volgens de man was hij tijdens de oorlog boerenknecht in Noord-Duitsland. De zaak tegen hem begon vorig jaar oktober maar werd meerdere keren uitgesteld omdat S. in het ziekenhuis lag. Ook vandaag was hij niet in de rechtszaal aanwezig, waarop een arts naar het huis van de man werd gestuurd om na te gaan of hij echt niet in staat was om terecht te staan. Een uur later verscheen hij toch in de zittingszaal. Het is niet duidelijk wat voor straf hem boven het hoofd hangt.

In kamp Sachsenhausen werden tussen 1936 en 1945 meer dan 200.000 mensen vastgehouden. Tienduizenden stierven door honger, dwangarbeid, ziekte, gifgas en mishandeling. Ook werden er medische experimenten uitgevoerd. Naast krijgsgevangenen werden er Joden, Sinti en Roma naar het kamp gestuurd.

Duitsland is momenteel bezig om de laatste nog levende kampbewakers voor de rechter te krijgen. In 2011 werd SS’er John Demjanjuk veroordeeld tot vijf jaar cel en in oktober 2021 begon het proces een 96-jarige vrouw die in concentratiekamp Stutthof zou hebben gewerkt. De zaak liep vertraging op nadat de hoogbejaarde nazi op de vlucht sloeg.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking