Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Kamer: behandel producten uit betwiste gebieden gelijk

Redactie 20 april 2021, 17:40
Kamer: behandel producten uit betwiste gebieden gelijk

De Tweede Kamer heeft gestemd voor gelijke behandeling als het gaat om etikettering van producten uit betwiste gebieden. Daarmee moet de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) voortaan de handhaving die het toepast op producten uit Israëlische nederzettingen, ook toepassen op producten uit andere betwiste gebieden.

De motie voor de stemming is afkomstig van Roelof Bisschop (SGP) en Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging). Aanleiding was een boete voor het Israël Producten Centrum van Christenen voor Israël. Volgens de NVWA klopte de etikettering van sommige wijnflessen van de webshop niet, omdat er op etiketten staat dat het gaat om een product ‘uit een Israëlisch dorp in Judea en Samaria’.

Letten op etiketten uit andere betwiste gebieden doet de Warenautoriteit niet, Bisschop en Van der Plas constateerden dat bijvoorbeeld producten uit de Westelijke Sahara worden verkocht als Made in Morocco. Daarom dienden de BBB en SGP een motie in ‘om ervoor te zorgen dat gelijke gevallen gelijk behandeld worden, en iedere vorm van rechtsongelijkheid te voorkomen’.

De motie werd gesteund door een meerderheid van de Kamer. SGP, VVD, CDA, CU, JA21, BBB, 50Plus en PVV stemden voor. SP, DENK, BIJ1, PvdD, GroenLinks, PvdA, D66 en VOLT stemden tegen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
tiki 22 april 2021, 08:37
JUDEA voor Joden was er écht voor de 'West Bank' voor palestijnen. Maar sommige "betwiste gebieden" krijgen een speciale behandeling door mensen met te weinig historische kennis of een foute agenda.
S. Itai 28 april 2021, 05:12
Met betwistbaarheid van gebieden heeft het duidelijk niets te doen, maar dat er achter de schermen een felle strijd gaande is om de stem van de islamitische kiezer, zal niemand betwisten.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *