Kamervragen na overval Zahavi – signalementen vrijgegeven
Nieuws

Kamervragen na overval Zahavi – signalementen vrijgegeven

Redactie 10 mei 2021, 14:22
Kamervragen na overval Zahavi – signalementen vrijgegeven

UPDATE: De politie Amsterdam geeft het volgende signalementen van de overvallers:

 • Verdachte 1
 • Rond de 20 jaar oud
 • Donkere huidskleur
 • Ongeschoren
 • 165 -170 meter lang
 • Postbezorger T-shirt
 • Zwarte jas

 • Verdachte 2
 • Rond de 20 jaar oud
 • Lichte huidskleur
 • 165 -170 meter lang
 • Lichtblauw medisch mondkapje
 • Groene jas met capuchon

Daarnaast gaat politiewoordvoerder Jelmer Geerts in op de vraag van het NIW of het motief van de daders mogelijk antisemitisch was: “Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase waarin we camerabeelden uitkijken en spreken met getuigen. Dat betekent ook dat we momenteel nog alle scenario’s openhouden, maar we hebben nog geen enkele aanwijzing dat antisemitisme een motief zou zijn, dus dat is vooralsnog niet aannemelijker. Andere scenario’s zijn veel waarschijnlijker en worden in veel sterkere mate ondersteund door de eerste onderzoeksbevindingen”

Kamervragen

De VVD en PVV stellen vragen naar aanleiding van de gewelddadige overval in het huis van de Israëlische voetballer Eran Zahavi.

De Amsterdamse VVD gaf maandag aan vragen te stellen in het stadsbestuur over de overval. “De VVD wil weten of er aanwijzingen zijn die duiden op antisemitische motieven en zal het college hierover bevragen,” schrijft de partij. Ook de PVV heeft vragen gesteld, zegt Gidi Markuszower op Twitter. “Wordt er onderzocht of deze overval (ook) een anti Joods karakter had? Zo nee, waarom niet?,” aldus de partij.

Het huis van de Israëlische PSV-spits werd zondagmiddag overvallen. Bij de overval zou de vrouw van de voetballer zijn mishandeld in het bijzijn van haar kinderen. Volgens buurtbewoners deden de overvallers zich voor als pakketbezorgers en drongen zij de woning van de sporter in Amsterdam-Buitenveldert binnen. De vrouw van Zahavi werd tijdens de overval met een vuurwapen bedreigd en ook zouden de overvallers haar haar hebben afgeknipt. Volgens de politie werden ook de kinderen van Zahavi vastgebonden en kregen zij tape over hun mond geplakt.

Zahavi was op het moment van de overval onderweg naar een wedstrijd tegen voetbalclub Willem II. Volgens aangeslagen PSV-spelers werd de voetballer in de spelersbus gebeld door zijn vrouw, die daartoe werd gedwongen door de overvallers. Zij moest aan haar man vragen waar ‘de buit’ zich in huis zou bevinden. Daarbij waren ook de kinderen van de speler op de achtergrond te horen. Na het telefoontje maakte de Israëlische voetballer rechtsomkeer naar huis.

De daders wisten te ontkomen. Volgens de politie zijn de overvallers er vandoor gegaan met persoonlijke eigendommen en contant geld van de familie. Op Instagram reageert de Israëli op de traumatische gebeurtenis. “Wat wij hebben meegemaakt gaat verder dan zomaar inbraak en diefstal,” schrijft Zahavi. “Ik wil iedereen vragen om begrip te tonen en onze privacy te respecteren, zodat wij dit kunnen verwerken.

Vandaag, een dag na de overval, bezochten Zehavi en zijn gezin een synagogedienst in Amstelveen om daar te bidden.

Op sociale media vroegen meerdere mensen zich af waarom Zahavi als PSV-speler in Amsterdam woont. Het gezin woont in Amsterdam-Buitenveldert, waar het overgrote deel van de Joodse en Israëlische gemeenschap van het land woont. Ook kunnen de kinderen daar naar een Joodse school, waar zij ook lessen in het Ivriet krijgen. De familie is daarnaast zeer betrokken bij de Joodse gemeenschap in Buitenveldert.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking