Kanen met Krant: paarse taboelé
Culinair

Kanen met Krant: paarse taboelé

Op een tafel vol salatiem mag taboelé (klemtoon op de oe!) niet ontbreken.

Redactie 30 juli 2017, 00:00
Kanen met Krant: paarse taboelé

Op een tafel vol salatiem mag taboelé (klemtoon op de oe!) niet ontbreken.

De salade, in verschillende gedaanten in de hele regio geliefd, bestaat in Israël voor minstens de helft uit verse peterselie. Verder ontbreekt verse munt vrijwel nooit, alsmede een bescheiden hoeveelheid bulgur: gedroogde en gekneusde tarwekorrels met een notige smaak. Buiten de Levant wordt vaak couscous gebruikt, maar ik raad je aan om het toch vooral met bulgur te proberen. Niet in de laatste plaats voor het gemak. Bulgur is in tegenstelling tot couscous al voorgegaard. Een half laten wellen in koud water is alles wat je hoeft te doen. Wanneer je in plaats van water bietensap gebruikt, kleurt de bulgur prachtig purperrood en krijgt hij een subtiele zoetige smaak. Dat schreeuwt om feta als zoute tegenhanger.

Voor 4 personen
* 2 grote rode bieten, geschild en in blokjes
* 125 g bulgur
* 1 rode chilipeper
* 2 lente-uitjes
* flinke bos peterselie
* 1/2 bosje munt
* 100 g feta
* 50 g walnoten
* sap van 1 citroen

Bereiding
* Breng in een steelpan 400 ml water aan de kook met de blokjes biet. Zet het vuur laag en laat afgedekt 20 minuten zachtjes koken. Giet af door een zeef, vang het kookwater op en laat afkoelen. Wel de bulgur in het bietensap. Laat na ongeveer een half uur uitlekken als hij zacht is, maar nog wel een lekkere bite heeft.
* Ontdoe de chilipeper van de zaadjes en zaadlijsten. Snijd de lente-ui en chilipeper in dunne ringen. Snijd de peterselie en muntblaadjes fijn, maar ga niet staan hakken, want dan verliezen de kruiden hun kostbare sappen en worden ze zompig. Verkruimel de feta en breek de walnoten in grove stukken. Meng vlak voor het serveren alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met een flinke scheut extra vergine olijfolie, zout, peper en eventueel extra citroensap. Serveer met techina.

recepten@niw.nl

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking