Kijktip: documentaire over Vlooienburg
Nieuws

Kijktip: documentaire over Vlooienburg

Redactie 15 oktober 2020, 16:16
Kijktip: documentaire over Vlooienburg

Tegenwoordig zijn het Waterlooplein en de Stopera niet meer weg te denken uit het centrum van Amsterdam, maar ooit stond op deze plek de eerste Joodse woonwijk van de stad: Vlooienburg.

De wijk ontstond rond 1600 na een toestroom van Joodse vluchtelingen uit Spanje en Portugal. Daarna emigreren er in de periode 1620 – 1750 zo’n 14.000 Asjkenaziem uit Midden en Oost-Europa naar Vlooienburg. De wijk groeit door en tussen 1900 en 1940 werd de Vlooienburg het centrum van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog was er weinig meer van de wijk over.

Pas in 1981 komen de overblijfselen van de Joodse wijk weer aan het licht, wanneer er bij de aanleg van de metro archeologisch onderzoek wordt gedaan op het Waterlooplein. Tijdens dat onderzoek worden er twee complete huizenblokken van Vlooienburg in kaart gebracht.

Het ging om 150 huizen en 106 beerputten. Vooral die beerputten waren een grote schat aan informatie. In de AT5-documentaire Vlooienburg, de geschiedenis van een Joodse wijk staat Vlooienburg en de geschiedenis van de Amsterdamse Joodse gemeenschap centraal.

De docu is vanaf 18 oktober te zien bij de stadszender en daarna terug te kijken op www.at5.nl. Bekijk de trailer hier.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking