Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Kleine kringen

Nausicaa Marbe 18 juni 2023, 08:00
Kleine kringen

Ooit was ik dol op de muziek van Roger Waters, zoals miljoenen fans van Pink Floyd. Toen in 1979 het album The Wall uitkwam, zagen wij, levend onder de Roemeense dictatuur, daarin een schreeuw om vrijheid en democratie. De muur uit de titel was voor ons vanzelfsprekend de Berlijnse Muur en die moest worden afgebroken. De aanklacht was er een tegen het nazisme en het communisme die in de politieke praktijk van het Oostblok elkaar grotendeels overlapten qua onderdrukking, al was het nazisme verboden en had het communisme geen Holocaust. 

Met het album van Pink Floyd sloegen we twee vliegen in een klap, meenden we. De plaat werd gedraaid in de studio van onze schoolradio en de muziek weerklonk uit de megafoons op het dak die bedoeld waren voor mededelingen van de directie en speeches van Ceausescu. Er kwam geen protest, voor zover ik me herinner. Stil verzet of onwetendheid, het was prima zo. 

Spoken

Nu de bejaarde Roger Waters een ambulante antisemitische opruier is geworden die van land naar land trekt om zijn concertpubliek te vergiftigen, kan ik geen muziek van Pink Floyd meer horen. Ook de leuke herinneringen eraan worden overschaduwd door walging. Waters is een gruwelbeeld geworden van de racist met een groot bereik, die ook jonge mensen wereldwijd ophitst. Die jongere generaties hangen aan zijn lippen en accepteren en verdedigen zijn antisemitisme. Toen ik onlangs iets twitterde over zijn concert in Berlijn, een dieptepunt van racistische wansmaak, met op het podium een reusachtige ballon van een varken met een davidster erop, haastten velen zich op sociale media te verklaren dat ik onwetend was, dat ik er niets van begreep, dat het niks met antisemitisme te maken had, dat ik spoken zag. 

Roger Waters is een gruwelbeeld geworden van de racist met een groot bereik

Feiten doen er niet meer toe. Het leek wel de aanhang van Thierry Baudet die daags nadat de SS-verheerlijking van de jongerenafdeling aan het licht kwam, begon te blèren dat daar geen sprake van was, dat de partij en haar leider werden ‘gedemoniseerd’. Geen wonder, want extreemrechts gajes, of het nu naar Waters of Baudet luistert, heeft heel wat gemeen. Racisme, antisemitisme, Oekraïnehaat, Poetinverheerlijking, misogynie. Je kunt het zo fout niet bedenken, of het wordt in die kringen omhelsd. 

Verward

De aanhang van Roger Waters is groter dan hij weet. Of misschien weet hij dat wel en wil hij de sluimerende antisemieten wereldwijd wakker schudden en tot acties voor BDS aanzetten. Het publiek is dolenthousiast en verdedigt de antisemiet. Overal is afschuw, maar ook support van mensen die claimen niet te begrijpen wat er mis is. Ik heb het vast eens hier opgeschreven, maar ik herhaal het: zulke mensen kun je de iconische documentaire Shoah van Claude Lanzmann laten zien en ze zullen zeggen dat de overlevende getuigen verward zijn en fabuleren, of dat ze maar een mening laten horen over iets wat wellicht nooit heeft bestaan. 

Het zijn maar kleine kringen waarin zo gedacht wordt, hoor je dan. De meerderheid weet hoe het zit. Zou het? Je hebt in Nederland de ‘kleine kring’ rond Roger Waters en de kleine kring rond Baudet. Je hebt de kleine kring moslims die opgevoed is met Jodenhaat en toelaatbaar geweld tegen Joden en de kleine kring rechts-extremisten die zich verlustigt in racisme en waarin kinderen opgevoed worden met leugens over de geschiedenis en geweld als actiemiddel. Tel daarbij de kleine kring waarin wappies gretig Jodensterren op hun verzonnen leed plakken. Je hebt de kleine kring BDS die intellectuelen en academici weet te bekoren. En de kleine kring van oud-politici en diplomaten in The Rights Forum, de club van Van Agt die van de daken schreeuwt niet antisemitisch te zijn, maar bereid is te procederen om informatie te verkrijgen over banden van universiteiten met Israëlische instituten en Joodse instellingen, om zwarte lijsten op te stellen. Er zijn behoorlijk wat foute ‘kleine kringen’. 

Dus als ik tegenwoordig ergens een paar seconden Pink Floyd hoor, denk ik aan deze uitdijende ellende. Een olievlek van antisemitisme die z’n gang mag gaan.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
tiki 18 juni 2023, 09:05
Rechts haat Joden, links haat Israel. Deze 2 uitersten hebben zich samengeperst tot een Joden/Israel hatende eenheidsworst die zijn boodschap supersonisch verkondigd via "Social" Media, waar niets sociaals aan is maar gewoon een platform voor mensen met een boodschap, vooral hun eigen. Klagen, zagen, huffen & puffen tegen al die Jodenhaters zet géén zoden aan de dijk, net zomin als het naar de mond praten van onze leiders, vrienden, idolen, journalisten ...en alles ertussen in! Alléén keiharde actie met 0% 'acceptatie of wegkijken zal resultaten opleveren en niet de 'soft approach van Joodse influencers & leiders op datzelfde social media. Een groep van ongeorganiseerde pratende jokers die niemand voor het hoofd wil stoten en waaraan niemand verder veel aandacht aan besteed. Zie artikel Cindy Gross (Arutz 7) "Instagram doesn't stop Jew hate, it encourages it". BLM, BDS, rechts, links etc.etc...'iedereen organiseert zich..........Joden discussiëren alleen maar en vooral tegen mekaar!
Harry Sauer 19 juni 2023, 15:45
Beste Nausicaa Marbe, Ook ik ben in totale verwarring over Roger Waters. En begrijp u reactie. Hoewel ik zijn muziek en teksten goed vind, ga ik niet meer naar zijn concerten, films. Hij praat over broeders en zusters maar de afstand naar elkaar wordt alleen maar groter. Echter Roger Waters is niet Pink Floyd. Hoewel hij een hele grote bijdrage heeft geleverd aan het werk van Pink Floyd. De andere leden en zeker David Gilmour is het totaal niet met Roger Waters eens. En daarom denk ik niet dat we heel Pink Floyd moeten verbannen.
G.C. Molewijk 19 juni 2023, 16:11
Kleine aanvulling: onlangs was er in het TV-programma Focus een zekere Frans Heslinga die beweert te weten hoe alles zit en overal in Nederland vertelt dat de aarde plat is en dat Newton en Einstein bedriegers waren. Deze kleine kring bleek ook behoorlijk fout te zijn, want Heslinga zei verder dat iemand die werkelijk weet hoe het zit, uiteraard ook snapt dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *