Koekebakker
Commentaar

Koekebakker

Esther Voet 16 februari 2017, 00:00
Koekebakker

Hij staat voor de democratie. Hij wil in goede harmonie hier in Nederland samenleven. Het gescheld op Twitter moet ook maar eens afgelopen zijn.

Het waren de woorden van pizzabakker Rachid el Hajoui uit Tilburg, een op het eerste gezicht voorbeeldige ‘Nederlander met een niet-Europese immigratieachtergrond’ die al 34 jaar in Nederland leeft. De televisiekijker kon afgelopen dinsdag op het NOS 8 uur Journaal getuige zijn van zijn verhaal. El Hajoui vertelde dat hij eigenlijk niet meer naar de moskee durfde, want er zou maar een gek binnenlopen. Hij was bang voor een aanslag. El Hajoui kreeg ruim de tijd om zijn slachtofferserenade ten gehore te brengen. Je hoorde iedereen thuis denken: het is toch wat, die arme man…

Een dag later bleek op wie het Journaal de onwetende kijker had getrakteerd. Er was niets meer over van de naar harmonie snakkende knuffel-Marokkaan. Een oplettende twitteraar had de tijdlijn van deze voormalig SP’er, nu D66-stemmer, uitgeplozen.

Een paar voorbeelden van vredestichter El Hajoui:  ‘Hitler was nothing compared to the Israelis. Someone would had to finish his work 60jr ago,’ en wat vindt u van deze: ‘Enige antwoord voor #Israel totale vernietiging, roei de kakkerlakken uit #1945 #wehateisrael.’

Na de terechte storm van kritiek haastte de man zich op het medium een en ander recht te zetten. Nee, hij was geen Jodenhater, en nee, hij had het zo niet bedoeld. Daar trapte natuurlijk geen mens meer in en even later was hij van Twitter verdwenen.

Kijk, ik hoef u niet te vertellen dat dit soort gekken in Nederland rondloopt. Dat ze zichzelf soms beter voordoen dan ze zijn, is ook weinig verbazingwekkend. En dat sommige mensen tot over hun oren vol van haat zitten, is ook geen nieuws. Wat wel groot nieuws is, is dat het NOS Journaal een held heeft gemaakt van deze rabiate antisemiet, dat ze hem een podium hebben gegeven om mooie sier te maken en dat ze hebben nagelaten de man even door te lichten. Dat hopen we dan, tenminste. Als de medewerkers van het Journaal wel weet hadden van deze tweets, is het natuurlijk nog kwalijker. Een blunder van jewelste. Het CIDI heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de man. Ik pak het anders aan. Ik zou zeggen: koekebakker, blijf bij je deeg, maar geen pizza van jou voor mij. Ik heb gegeten en gedronken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking