Koosjere piemeltaarten? Opperrabbijn weet van niets
Nieuws

Koosjere piemeltaarten? Opperrabbijn weet van niets

Redactie 02 februari 2021, 12:20
Koosjere piemeltaarten? Opperrabbijn weet van niets

De piemeltaarten van voormalig Partij van de Eenheid-kandidaat Kamerlid Jolisa Brouwer halal én koosjer? Dat vroeg om onderzoek, want volgens Brouwer zijn de taarten in haar zaak, die ook te koop zijn in de vorm van borsten en billen, zowel halal als koosjer. Nu blijkt dat laatste niet helemaal zeker.

Het NIW nam contact op met opperrabbijn Jacobs, die door heel Joods Nederland reist. Wij vroegen de opperrabbijn: wist u dat er een koosjere bakker in Waalre bestaat? Hoewel Jacobs wel weet waar Waalre ligt, was het hem niet bekend dat zich daar een koosjere bakker bevindt. Jacobs, lachend: “Was die daar wel geweest, dan was ik toch zeker benaderd voor een hechsjer?”

Een hechsjer is een Joods religieus bewijs dat de waren die een zaak verkoopt, koosjer zijn. Ook viel het Jacobs op dat de Ouwe Taart op zaterdag, sjabbat, gewoon open is. Maar op zondag is de zaak gesloten.

Jolisa Brouwer, die zegt Joods te zijn, bleek bij verdere navraag onbekend bij Joodse instanties, maar dat wil niets zeggen. Er zijn veel Joden die niet aan een van de vele organisaties binnen Joods Nederland verbonden zijn.

Bakker Brouwer kwam gisteren in het nieuws toen zij de conservatieve moslimpartij Partij voor de Eenheid in verlegenheid bracht. De bakster bleek al jarenlang piemeltaarten te verkopen. Helaas is het Joodse, carnaval-achtige feest waarbij alles en iedereen in de maling wordt genomen, Poeriem, nog net te ver weg, het bericht leek op een vroege Poeriemgrap.

Brouwer werd door de partij gevraagd om de baksels met geslachtsdelen van de website te halen, maar weigert dat. “We leven in Nederland en niet in de middeleeuwen. Als je niet eens een piemeltje of een poesje mag bakken,” aldus de eigenaresse van de Ouwe Taart (kijken op eigen risico).

Lijsttrekker Arnoud van Doorn, bekend staand om zijn antisemitische uitspraken, is alles behalve blij met de het bovengekomen piemelgebak. “Als we dit hadden geweten, was ze niet op onze lijst gekomen,” aldus Van Doorn. Brouwer maakte haar taarten al voordat ze zich aansloot bij de Partij voor de Eenheid. Ze werd door de partij uitverkoren omdat ze Joods is en daarmee wil de partij afspiegelen niet alleen voor moslims te zijn. Op de foto’s van de baksels is overigens niet te zien of de penissen besneden zijn.

Update: Brouwer laat aan Omroep Brabant weten zich terug te trekken als kandidaat van de Partij van de Eenheid.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking