Laatste Jood van Afghanistan vertrekt naar Israël
Nieuws

Laatste Jood van Afghanistan vertrekt naar Israël

Redactie 18 oktober 2021, 16:29
Laatste Jood van Afghanistan vertrekt naar Israël

Zabulon Simantov, de man die ook wel de laatste Jood van Afghanistan wordt genoemd, vertrekt naar Israël.

Dat schrijft journalist Roi Kias van de Israëlische omroep KAN in een tweet. Simantov ontvluchtte Afghanistan nadat de Taliban daar de macht overnam. Eerder zei hij in zijn thuisland te willen blijven om de synagoge in Kabul te bewaken, maar er werd voor zijn leven gevreesd omdat hij zich eerder publiekelijk negatief had uitgelaten over de Taliban.

De man kreeg meerdere kansen om naar Israël te vertrekken maar weigerde dat te doen omdat hij zijn vrouw dan een get, Joodse scheiding, zou moeten geven. De vrouw vertrok ruim twintig jaar geleden naar Israël en wilde niet meer getrouwd zijn met Simantov, maar hij weigerde de scheiding door te zetten. In de Joodse staat is dat strafbaar en hij zou een celstraf kunnen krijgen als hij het scheidingsproces zou blijven tegenhouden.

Vorige maand ontvluchtte hij Afghanistan en verbleef de man enkele weken in Pakistan. De Joodse hulporganisatie Tzedek Association helpt hem nu om via Turkije naar Israël te reizen. Volgens de organisatie worden de papieren de komende dagen in orde gemaakt en zal hij ergens deze week in de Joodse staat landen. Ook is er goed nieuws voor mevrouw Simantov, want de Afghaan heeft de scheiding eindelijk doorgezet. Volgens de hulporganisatie was dit een van de voorwaarden voordat zij hem hielpen om Israël binnen te komen.

Het is nog niet duidelijk om Simantov definitief in Israël blijft. Zelf zegt hij de komende tijd vooral familie en vrienden op te willen zoeken en daarna pas te kijken of hij een nieuw leven op gaat bouwen in de Joodse staat.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking