Laatste Jood van Afghanistan wil land niet verlaten
Nieuws

Laatste Jood van Afghanistan wil land niet verlaten

Redactie 19 augustus 2021, 13:45
Laatste Jood van Afghanistan wil land niet verlaten

Zebulun Simantov, die ook wel de laatste Jood van Afghanistan wordt genoemd, weigert het land te verlaten. Dat doet hij omdat hij weigert van zijn vrouw te scheiden.

De 62-jarige man woont al jaren in de enige synagoge van Kabul en zei eerder dit jaar dat hij zou vertrekken als de Taliban zou oprukken. Daarbij zei hij dat hij mogelijk naar Israël wilde vertrekken.

Nadat de Taliban Kabul overnam vertrok Simantov uit de synagoge, maar volgens Israëlische media is hij niet van plan het land te verlaten. De man blijft omdat hij weigert zijn vrouw, die al ruim twintig jaar in Israël woont, een scheiding te geven. Voor een Joodse scheiding is er toestemming nodig van de man om het proces te voltooien. Verschillende rabbijnen zouden al geprobeerd hebben de man over te halen om de scheiding door te zetten, maar Simantov geeft niet toe. In Israël kan hij een flinke geldboete en zelfs een gevangenisstraf krijgen voor deze weigering.

Meerdere personen zouden de afgelopen dagen geprobeerd hebben om de Joodse man over te halen om toch het land te ontvluchten, maar werden afgeperst door hem. Zo eist hij ‘persoonlijke financiering’ voordat hij überhaupt met iemand in gesprek gaat en heeft hij eerder honderden dollars geëist van journalisten voor een interview. Een journalist van de Jewish Telegraphic Agency kon alleen met hem praten als hij flessen alcohol meenam.

Rabbijn Pinchas Goldschmidt, de voorzitter van de Conferentie van Europese rabbijnen bezocht de Afghaan in 2011 om te bemiddelen bij de scheiding. Simatov weigerde toen de rabbijn binnen te laten, ondanks het aanbod van een krat whisky.

Eerder kwam de man al in het nieuws omdat hij ook een bijzonder slechte relatie had met Kabuls andere overgebleven Jood, Ishaq Levin, die in 2005 stierf. De mannen woonden samen in de synagoge en hadden aan de lopende band ruzie. Het kwam zelfs op het punt dat de mannen elkaar aangaven bij de Taliban, waarna ze beiden in een gevangeniscel werden gezet. Daar maakten de twee zo veel mot met elkaar dat de Taliban er genoeg van had en ze weer op straat werden gezet.

Hoewel Simatov niet wil vluchten is zijn veiligheidssituatie onzeker. De Joodse man heeft zich meerdere malen op televisie negatief uitgelaten over de Taliban en loopt nu de kans dat zij wraak komen nemen. Een Israëlische journalist van omroep Kan vroeg vorige week dinsdag aan Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen of Joden veilig blijven onder het nieuwe regime, waarop de woordvoerder antwoordde dat zij geen minderheden gaan vervolgen.  

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking