Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Agenda

Lezing: Israël-kritiek: zit er wat achter en hoe ga je er mee om? door Elise Friedmann (CIDI)

Israëlkritiek, zit er wat achter en hoe ga je ermee om? Dit is een vraag die zich steeds vaker opdringt en waarop het antwoord door de jaren heen niet constant blijft. Toen Elise in 2008 bij CIDI ging werken, was een van haar eerste klussen het opstellen van de Monitor Antisemitische Incidenten in Nederland. Twee maanden later brak de voorlaatste Gaza-oorlog uit en kreeg CIDI in twee maanden evenveel meldingen als normaal in een jaar. “Pure kritiek op Israël, hoe rabiaat ook, is géén antisemitisme.” [...]

gabrievanstraten 16 september 2016, 00:00
Lezing: Israël-kritiek: zit er wat achter en hoe ga je er mee om? door Elise Friedmann (CIDI)
Israeli right-wing protesters

Israeli right-wing protesters

Supporters of the Palestinians

Supporters of the Palestinians

Israëlkritiek, zit er wat achter en hoe ga je ermee om? Dit is een vraag die zich steeds vaker opdringt en waarop het antwoord door de jaren heen niet constant blijft. Toen Elise in 2008 bij CIDI ging werken, was een van haar eerste klussen het opstellen van de Monitor Antisemitische Incidenten in Nederland. Twee maanden later brak de voorlaatste Gaza-oorlog uit en kreeg CIDI in twee maanden evenveel meldingen als normaal in een jaar. “Pure kritiek op Israël, hoe rabiaat ook, is géén antisemitisme.” Daarmee leidde ik, zoals CIDI elk jaar doet, de Monitor in. Met ‘Israël’ bedoelen wij dan: ‘het beleid van de Israëlische regering’. En wat dat betreft staan wij nog steeds achter die uitspraak. Alleen: wanneer is iets nog “pure kritiek op Israël”? Wanneer is kritiek zuiver politiek, en wanneer eerder antisemitisme?

Elise Friedmann

Elise Friedmann

Elise Friedmann is researcher Midden-Oosten en Internetontwikkeling bij CIDI, en is verantwoordelijk voor de schriftelijke uitingen op cidi.nl en in de Israël Nieuwsbrief, die Vrienden van CIDI gratis ontvangen. Van oktober 2008 tot eind 2012 was zij verantwoordelijk voor antisemitisme-onderzoek. Na haar studie Nederlands en Moderne Joodse Geschiedenis (UvA) werkte zij als freelance journalist, onder meer in Londen. Tot 2008 was zij hoofdredacteur van het NIW.

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 26 september 2016 in Gebouw De Rank, Dubbelsteynlaan-West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.  Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en http://www.gni-drechtsteden.nl.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *