Lintjesregen
Binnenland

Lintjesregen

Redactie 03 mei 2012, 00:00
Lintjesregen

 

Hoezee, ook dit jaar heeft het lintjes geregend in de Joodse gemeenschap. De volgende personen hebben een lintje in ontvangst mogen nemen:

Opperrabbijn Binyomin Jacobs is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor Joods Nederland, op interreligieus terrein, voor de Joodse school het Cheider en het bestuurslidmaatschap van het Europees Rabbinaal Centrum. Het is uniek dat een Nederlandse rabbijn zo’n hoge onderscheiding in ontvangst mag nemen.

 

Foto: Franklin de Liever

Roel van Praag is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau voor zijn activiteiten als voorzitter in het bestuur van Amcha Nederland. Ook zet hij zich in voor Holocaust overlevenden en hun kinderen in Israël. Daarnaast is hij beloond voor de restauratie en het behoud van de synagoge in Amersfoort

Nechama Mayer-Hirsch werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is onderscheiden vanwege haar vele verdiensten op het terrein van voorlichting en informatie over het Jodendom. Zij is ook geroemd om haar historische artikelen en onderzoek over de Joden in Amersfoort, Arnhem en andere delen van het land.

Kalman Bruinvelds heeft een onderscheiding ontvangen voor zijn jarenlange activiteiten in de vereniging voor Israëlische filatelie en in de vereniging Het Joodse Oorlogskind.

Philip Soesan is nu Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de versierselen opgespeld vanwege zijn voorzitterschap van de Joodse Gemeente Breda. Hij was dertien jaar bestuurslid, hiervan was hij elf jaar voorzitter van de Joodse Gemeente Breda.

Drie WIZO-dames werden onderscheiden. In Amstelveen Flory Cohen-Polak (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) en Helen van Os (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). In Amsterdam was er een onderscheidingen voor de leidster van de WIZO-winkel Elly Hertzberger.

Ook Erika van Gelder is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij zet zich ondermeer in voor B’nai B’rith Europa, dat zich sterk maakt voor Joden in slechte omstandigheden in de Balkanlanden.

Daarnaast werd rabbijn Lody van de Kamp (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) gedecoreerd; hij was voorheen rabbijn van achtereenvolgens de Joodse Gemeente Den Haag, Amsterdam en Rotterdam en actief op het terrein van de interreligieuze dialoog.

Frank Cohn, voorzitter van de Liberaal-Joodse Gemeente Den Haag, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De lintjesregen raakte ook Frits Barend. De 65-jarige presentator werd in Amstelveen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geslagen. Barend kreeg de Koninklijke onderscheiding onder meer vanwege zijn inzet voor verschillende sportinitiatieven.

Lout Mogendorff werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Ruud Koster werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en Chelly Overdijkink- Abram Lid in de Orde van Oranje-Nassau, allemaal wegens hun inzet voor de Nederlandse samenleving.

In totaal zijn er 3429 lintjes uitgereikt. De jongste gedecoreerde is 24 jaar, de oudste 94.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking