Nou, daar zit ik dan met mijn sappige opdracht: een beetje grappig stuk schrijven over de toestand in de wereld, om G.B.J. Hiltermann maar eens van stal te halen. “Neonazi ontdekt dat hij Joods is en wordt bar mitswa met paardrijlaarzen aan.” Maar er valt bijster weinig te lachen de laatste tijd. Mogen we lachen over de vele Hamaskopstukken die nu in stukken liggen door de gerichte acties van het Israëlische leger? Verheug u niet in de val van uw vijand, zegt Spreuken 24. Me hoela. Als ik gericht zoek op leuke Joodse nieuwtjes, houdt alles op rond begin oktober. We zitten allemaal sjivve, zijn allemaal in rouw.
Hoe fijn om dan bij elkaar steun te vinden, zoals bij de manifestatie op 12 oktober. Ook de buitenwacht laat zich niet onbetuigd. Naast de oorverdovende stilte van met name de zogenaamde ‘vrienden’ zijn er de vele appjes en belletjes van buiten het Joodse dorp, van mensen – hopelijk vergaat het jullie ook zo – die je gewoon even een hart onder de riem willen steken, laten weten dat er aan je wordt gedacht. Van mensen die je anders nooit spreekt, zoals de agenten die lieten weten dat ze niet alleen de plaatselijke moskee, maar ook het Joodse huis om de hoek extra in de gaten zouden houden op die door Hamas aangekondigde vrijdag-gehaktdag. Snap ik, Joodse gezinnen zijn natuurlijk hartstikke gevaarlijk.
Zakcentje
Toch heb ik nog wel iets te melden hoor. Ons land is tegenwoordig gevuld met influencers, vaak breinloze, commerciële, plastic barbiepoppen die helaas een soort van ‘mening’ hebben, gestoeld op gebrek aan kennis en het fijn vinden hun intense domheid te etaleren. Neem nou Selma Omari. Ik had nog nooit van haar gehoord, u waarschijnlijk ook niet, maar ze is een zogenaamde vlogger met opgespoten lippen – helaas mislukt, naar eigen zeggen – met maar liefst een half miljoen volgers op Instagram. Een soort van modelachtig wezen. U kent ze wel: fillertje hier, correctietje daar, zodat al die influensters uiteindelijk op elkaar gaan lijken. Ze maakt vanachter haar webcam reclame voor diverse cosmeticamerken en daarmee verdient ze een aardig zakcentje.
Als ik gericht zoek op leuke Joodse nieuwtjes, houdt alles op rond begin oktober
Nou, deze Selma is het die zich als expert, als kenner van geopolitiek, historie en al het andere wat een intellectueel kenmerkt, volmondig tegen Israël heeft uitgesproken. Dit alles in een krom Nederengels; ieder vogeltje, ook de paradijsvogel, zingt immers zoals het gebekt is. Lekker genuanceerd Selma, goed bezig! Ze hoorde dat cosmeticagigant Chanel vier miljoen dollar had overgemaakt naar hulporganisaties in Israël, dus ze gooide zo, hupsakee, dat merk uit haar assortiment.
Arm Chanel, dat gaat dit in de omzet natuurlijk helemaal niet merken, maar het zal de managers toch wel pijn hebben gedaan toen ze zich realiseerden dat iemand aan hun brand gelieerd was die het niet fijn vindt als gewonde Joden geholpen worden. Schokkend! “Chanel spreekt zich niet uit als de Palestijnen hun water wordt afgepakt, die worden al 75 jaar onderdrukt, ze zijn allemaal niet ouder dan 75 jaar.” Words of wisdom.
De kift
Dus geen inkomsten meer vanuit Chanel voor Omari. Hetzelfde geldt voor het merk Gisou van de in Amsterdam geboren influencer Negin Mirsalehi. Mirsalehi sprak zich namelijk vol afschuw uit over de pogrom die Hamas had uitgevoerd en staat volmondig (pun intended, zij gebruikt geen fillers, heeft ze niet nodig, alleen een lippenpotlood) achter Israël. Begrijpelijk: haar ouders vluchtten ooit uit Iran, dus ze weet heel goed hoe de zwarte kant van een islamistische beweging eruit kan zien.
Het zal de kift wel zijn geweest. Mirsalehi is niet alleen veel knapper dan Omari, (nee, over smaak valt vandaag niet te twisten), maar heeft ook op Instagram ruim zeven miljoen volgers. Dat steekt nogal af bij de schamele schare schepselen die arme kleine Selma om zich heen heeft verzameld. Negin betekent ‘juweel’ in het Farsi. Die naam kan ze met trots dragen. Wist je overigens dat Selma is afgeleid van Salomé? De betekenis is ‘vrede van Sion’. Dat vind ik dan toch weer reuzegrappig. Moge deze vrede spoedig komen.
Boven: Negin Mirsalehi, foto Shutterstock