Londense politie onder vuur na bedreiging aan ‘openlijke Jood’
Buitenland

Londense politie onder vuur na bedreiging aan ‘openlijke Jood’

In de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk dreigde Gideon Falter gearresteerd te worden omdat hij te gemakkelijk identificeerbaar was als Jood.

Redactie 21 april 2024, 12:40
Londense politie onder vuur na bedreiging aan ‘openlijke Jood’
De Campagne Tegen Antisemitisme plaatste een filmpje van het incident waarin Gideon Falter wordt beschuldigd van 'openbaar jodendom' op X

De politie van de Engelse hoofdstad ligt al maanden onder vuur omdat zij weigert op te treden tegen pro-terroristische demonstranten, maar nu ligt de Metropolitan Police eindelijk onder vuur. Daarvoor moesten de agenten ook wel een bizarre actie uithalen: een Britse burger werd met arrestatie bedreigd omdat hij er te Joods uitzag.

Op 13 april verliet Gideon Falter zijn synagoge in Londen toen hij bijna letterlijk een pro-Palestinabetoging tegen het lijf liep. Falter wilde oversteken, maar dat werd hem verboden door een politieagent met de woorden: “U bent behoorlijk openlijk Joods en dit is een pro-Palestijnse demonstratie.” Falter werd opgedragen te blijven staan waar hij was, al voelde hij zich begrijpelijk niet erg veilig.

‘De storm van verontwaardiging die losbarstte, leidde tot een paniekreactie bij de politie’

Daar bleef het niet bij. Even later dreigde een andere politieman Falter juist te arresteren als deze niet onmiddellijk zou vertrekken. Blijkbaar mogen ‘openlijke Joden’ niet bij anti-Israëldemonstraties in de buurt komen, maar deze ook niet vermijden. En dit alles gebeurde terwijl op de achtergrond werd opgeroepen tot geweld tegen Joden met de bekende leuzen over ‘intifada’ en ‘van de rivier tot de zee’.

Maar de politie had zich met de verkeerde ‘openlijke Jood’ aangelegd. Gideon Falter leidt de ngo Campaign Against Antisemitism en gooide het gehele gefilmde incident op sociale media. De storm van verontwaardiging die daarop losbarstte, leidde tot een paniekreactie bij de Londense politie. Een woordvoerder wilde best toegeven dat ‘openlijk Joods’ zijn geen misdaad is – nog niet tenminste – maar beschuldigde in één adem Falter van provocatie door zijn aanwezigheid.

‘Fowley heeft de controle over de straten verloren en moet aftreden of worden ontslagen’

Het gevolg van deze bizarre reactie was begrijpelijkerwijze alleen nog maar meer ophef. Beschuldigd van victim blaming verwijderde de politie de uitspraak van sociale media en verving deze door excuses en de verbijsterende constatering dat ‘Joods zijn geen provocatie is’. Blijkbaar moet dit in het Londen anno 2024 expliciet uitgesproken worden.

Dat is niet voldoende voor Falter, die inmiddels Sir Mark Rowley, korpschef van de ‘Met’, heeft opgeroepen af te treden. “Fowley heeft de controle over de straten verloren en moet aftreden of worden ontslagen,” vindt Falter. Er wordt al maanden over geklaagd dat de politie in de Britse hoofdstad weigert op te treden tegen geweldsoproepen en terreurverheerlijking bij anti-Israëlische demonstraties. Velen zien achter de partijdigheid van de politie de hand van Sadiq Khan, de islamitische burgemeester van Londen.

Opmerkingen (2)
Ruud 21 april 2024, 18:30
Dit is niet iets nieuws! Zeker heeft de komst van moslim burgemeester Sunak hier een negatieve invloed op. Maar het zaadje van antisemitisme was al langer aanwezig binnen de Metropolitain Police. Waarom staan ze anders doelloos langszij, oproepen tot racisme, intifada en genocide waarbij ze juist de pro-hamas demonstranten beschermen. Niet-Joden met een Engelse vlag, of een bord met hamas=terrorists, worden geweldadig gearresteerd.
C. Willemsen 22 april 2024, 08:19
Zal dat in Nederland anders zijn? Ook hier werd geadviseerd om het keppeltje af te doen en de Israëlische vlag op te rollen. Te zot voor woorden en dan moet 4 mei nog komen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *