Louise Glück wint Nobelprijs voor Literatuur
Nieuws

Louise Glück wint Nobelprijs voor Literatuur

Redactie 08 oktober 2020, 21:26
Louise Glück wint Nobelprijs voor Literatuur

De Amerikaans-Joodse dichter Louise Glück heeft de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Zij kreeg de erkenning vanwege “haar onmiskenbare poëtische stem, die met een sobere schoonheid het individuele bestaan ​​universeel maakt,” aldus de Zweedse Academie.

Glück, geboren in 1943 in New York, werkt als professor aan universiteit Yale in New Haven, Connecticut. Tot nu toe bracht ze twaalf dichtbundels uit. Ze is de zestiende vrouw die de prijs wint. Naast de titel krijgt Glück bijna een miljoen euro prijzengeld.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse een bijzondere erkenning krijgt. in 1993 won ze de Pulitzerprijs voor haar collectie The Wild Iris en in 2014 kreeg ze de National Book Award uitgereikt. Ook won ze in 2001 de Bollingen-prijs voor poëzie, de Wallance Stevens Award in 2008 en de National Humanities Medal in 2015.

Volgens Mats Malm, de secretaris van de Academie, was Glück ‘zeer verrast’ door de prijs. “Het bericht kwam als een verrassing, maar voor zover ik kon zien een welkome boodschap,” aldus Malm.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking