Maccabi helpt
Nieuws

Maccabi helpt

Redactie 19 maart 2020, 11:00
Maccabi helpt

Binnen 24 uur stelde de Joodse sportvereniging Maccabi Nederland een team samen van medische professionals en ruim honderd vrijwilligers door heel het land, om de zwakkeren in onze kehillot en andere kwetsbare mensen hulp te bieden. In een persbericht liet de organisatie weten: “In deze onzekere tijden willen wij jullie laten weten dat jullie er niet alleen voor staan. Maccabi NL is per mail en op social media bereikbaar voor onder meer boodschappen doen (ook bij apotheken) voor hulpbehoevenden (ouderen, alleenstaanden, zieken, etc.) en vragen beantwoorden of hulp bieden in de breedste zin des woords. Maak je je zorgen over een bepaalde situatie? Neem contact op met Maccabi en we zullen ons best doen om de juiste professional voor je te vinden. Vragen om medisch advies zullen we proberen door te leiden, wij hebben hiervoor een medisch team op de achtergrond. Voor alle vragen of als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger, kunt u terecht bij info@maccabi.nl.”

Meer dan honderd vrijwilligers gaven zich op, van Assen tot Maastricht, van Waalwijk tot Rotterdam. Laura Dunkelgrün, die de operatie namens Maccabi coördineert: “Het gaat om dertien medici, onder wie psychologen, dermatologen, internisten, huisartsen en verplegers. Zij geven geen medisch advies, maar kunnen wel naar collega’s doorverwijzen.”De eerste verzoeken om hulp komen inmiddels binnen: in de regio Amersfoort is de eerste tas boodschappen geleverd. Een vrouw uit Israël vroeg hoe het met haar vader in Amstelveen ging en of vrijwilligers iets voor hem konden betekenen.”

De service geldt tot aan de deur omdat niemand de eigen gezondheid in gevaar mag brengen. Maccabi werkt samen met andere Joodse organisaties, zoals het Joods Maatschappelijk Werk dat zit te springen om vrijwilligers. “Mensen stellen koosjere voedselpakketten samen, ze bieden online muziekles en bijles aan. Ook veel mensen van Bij Leven En Welzijn hebben zich aangemeld. Al gaat het maar om een telefoontje naar iemand die zich nu geïsoleerd voelt. Wij helpen iedereen, of je nu Jood, moslim, christen of atheist bent, alles staat in het licht van tikoen olam.” Inmiddels vindt het initiatief navolging bij andere Maccabiverenigingen in Europa.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking