Maccabi opent luchtbrug
Binnenland

Maccabi opent luchtbrug

Redactie 20 oktober 2023, 14:00
Maccabi opent luchtbrug

Sport- en educatieorganisatie Maccabi Nederland is begonnen met een luchtbrug naar Israël voor grote hoeveelheden essentiële goederen die nodig zijn aan de frontlinies. Maar liefst 360 duizend reservisten hebben zich gemeld en het leger heeft een groot tekort aan zelfs de meest elementaire zaken. De goederen vertrekken van Schiphol en worden in Israël gedistribueerd door de vrijwilligersorganisatie Brothers and sisters for Israel. Deze organisatie staat in contact met de Maccabi World Union. 

Het gaat om grote voorraden. Zo werden woensdag 31 duizend tandenborstels en tien kilometer aan pleisters getransporteerd. Laura Dunkelgrün coördineert de actie: “Mijn eerste reactie was: hebben ze daar echt tandenborstels nodig? Maar het antwoord blijkt ‘ja’. Het moeten specifieke spullen zijn. Zo hadden we honderden regenponcho’s, maar die mogen geen reflecterende applicaties hebben. Daar moet allemaal rekening mee worden gehouden. Verder sturen we nu hoofdlampjes uit, maar ook slaapzakken en tampons.”

Het grote voordeel van de actie is dat de lijnen zeer kort zijn. Dunkelgrün: “Geen tijdverspilling, geen onnodige kosten. Zo laten we de Israëli zien dat ze er niet alleen voorstaan.” Op de speciaal voor deze actie opgezette website Luchtbrugforlife.nl staat meer informatie. Donaties zijn zeer welkom. Dat kan via de site op NL78 ABNA 0247 9259 18, onder vermelding van ‘Luchtbrug Initiatief 2023’.

Plaats opmerking