Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Macron neemt IHRA-antisemitismedefinitie over

Redactie 21 februari 2019, 00:00
Macron neemt IHRA-antisemitismedefinitie over

Uit onderzoek na onderzoek blijkt het antisemitisme in Europa explosief te groeien, maar als reactie hierop raakt ook de strijd tegen Jodenhaat in een stroomversnelling. We zagen dat vorige week toen de Partij van de Arbeid de antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance overnam, een forse koerswijziging. En in het Verenigd Koninkrijk stapten acht Lagerhuisleden uit de Labourpartij uit protest tegen het ‘institutionele antisemitisme’ binnen die partij en de lakse aanpak hiervan door partijleider Jeremy Corbyn.

Vandaag opnieuw een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen Jodenhaat: de Franse president Emmanuel Macron, de belangrijkste progressieve politicus van Europa, heeft toegezegd de IHRA-antisemitismedefinitie over te nemen. Dit heeft Macron in een telefoongesprek meegedeeld aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dit betekent een ernstige klap voor antisemieten die hun Jodenhaat verbergen als antizionisme; de IHRA-definitie kwalificeert verschillende ‘antizionistische’ uitingen – zoals het vergelijken van de staat Israël met nazi-Duitsland of het ontkennen van het bestaansrecht van de Joodse staat – als Jodenhaat.

Direct aanleiding voor Macrons beslissing lijkt de golf van antisemitische incidenten die Frankrijk overspoelt vanuit extreemlinkse, extreemrechtse en islamitische hoek. Zo werd vorige week de Joods-Franse filosoof Alain Finkielkraut op straat in Parijs geconfronteerd, geïntimideerd, uitgescholden en bijna fysiek aangevallen door een groep zg. gele hesjes. Macron sprak onmiddellijk na dit incident – de meest recente van een hele raaks antisemitische incidenten onder leden van deze protestbeweging – er zijn afschuw over uit. Ook zijn veel Fransen geschokt door het bekladden met hakenkruizen van 96 Joodse graven in de Elzas. De Franse president zei als reactie daarop: “Wij zullen handelen, wetten aannemen en straffen.” Met het aannemen van de IHRA-definitie voert Macron de daad bij het woord, waarbij wordt verwacht dat deze ‘werkdefinitie’ ook gebruikt zal worden als hulpmiddel voor de Franse justitie bij het vervolgen en veroordelen van – al dan niet als antizionisten vermomde – Jodenhaters.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *