Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Malka Leifer uitgeleverd

Redactie 25 januari 2021, 16:45
Malka Leifer uitgeleverd

De Israëlische autoriteiten hebben Malka Leifer maandagochtend uitgeleverd aan Australië.

Leifer wordt verdacht van het seksueel misbruiken van meisjes op een Joodse school in Melbourne, waar zij directeur was. In totaal zijn er 74 aanklachten tegen Leifer.

De vrouw verliet Israël in 2000 om voor de Joodse meisjesschool te gaan werken. Acht jaar later vertrok ze halsoverkop terug naar Israël nadat meerdere kinderen en ouders haar beschuldigden van seksueel misbruik. Leifer wist voor het indienen van de aanklacht Australië te ontvluchten en ontkwam daarmee arrestatie.

In 2012 diende Australië een uitleververzoek in, maar het duurde nog twee jaar voordat Leifer daadwerkelijk werd aangehouden in Israël. Vervolgens werden de hoorzittingen uitgesteld, omdat de vrouw zou leiden aan een acute en zeer ernstige psychische aandoening. De rechtbank ging mee in die claim van Laifer en haar advocaten en in 2016 werd de gerechtelijke procedure tegen haar ingetrokken.

Twee jaar later, in 2018, werd de vrouw echter opnieuw gearresteerd. Privédetectives maakten beelden van Laier terwijl ze in haar woonplaats boodschappen deed en een bank bezocht. Haar eerder geclaimde psychische aandoening leek haar daarbij niet te hinderen. De psychische gezondheid van Leifer werd opnieuw door experts bekeken en in februari 2020 kwamen zij tot de conclusie dat de vrouw de aandoening had geveinsd om vervolging te voorkomen. Daarop werd de uitleveringsprocedure opnieuw opgestart.

Wanneer Leifer in Australië voor de rechter moet verschijnen is nog niet duidelijk, maar de voorspelling is dat de behandeling van de zaak grote vertraging op zal lopen vanwege het coronavirus.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *