Man opgepakt vanwege nepbom bij HaCarmel
Nieuws

Man opgepakt vanwege nepbom bij HaCarmel

Redactie 14 mei 2020, 17:44
Man opgepakt vanwege nepbom bij HaCarmel

De politie heeft donderdagochtend een 46-jarige man uit Amsterdam aangehouden die er van verdacht wordt in januari een nepbom voor de deur van HaCarmel te hebben geplaatst.

Het verdachte pakket werd op 15 januari in de portiek van het Joodse restaurant in Amsterdam aangetroffen. Uit de doos staken draden, die deden vermoeden dat het om een echte bom ging. De maker had duidelijk zijn best gedaan om het pakket op een bom te laten lijken.

Het restaurant en de straat werden urenlang afgezet. Omwonenden moesten met spoed hun huis verlaten, zodat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het pakket kon onderzoeken. “Door het uitgebreide onderzoek van de recherche in deze zaak is in de afgelopen periode een verdachte in beeld gekomen,” schrijft de politie in een persbericht. Een woordvoerder van de politie zegt tegen het NIW verder nog niks los te kunnen laten over de zaak. Wel zit de man ten minste tot morgen vast. “Daarna zal hij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Daar wordt het besluit genomen of hij langer vastgezet zal worden,” aldus de politie.

Het is wel zeker dat de verdachte niet de man is die op 8 mei werd aangehouden na de aanval op het restaurant. De Syriër Saleh A. sloeg met veel geweld de ruiten van HaCarmel in en stak een Israëlische vlag in brand. A. viel het restaurant in 2017 ook al aan, maar kwam na een korte celstraf weer vrij.

Herman Loonstein, advocaat van de familie Bar-on, zegt tegen het NIW dat de familie ‘zeer opgelucht’ is na de aanhouding. Toch zet de advocaat vraagtekens bij de timing van de politie. “Er hangen camera’s naast het restaurant. Ze hebben op beelden dus al veel eerder kunnen zien om wie het gaat. Dat ze hem nu, nog geen week na de aanval van 8 mei, oppakken, is toch opmerkelijk.”

Direct na de aanval op 8 mei stelde Loonstein al de vraag of het Saleh A. kon zijn geweest die de nepbom plaatste. Dat blijkt nu dus niet het geval. “Verder weten wij nu nog heel weinig over de verdachte. Morgen hopen wij meer te horen,” aldus Loonstein.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking